2015. 09. 12.

Guy Gilbert, a rocker pap Ferenc pápával misézett

Guy Gilbert, az „utcagyerekek papja” a vatikáni Szent Márta Házban szeptember 11-én 80. születésnapja előestéjén és pappá szentelése 50. évfordulója alkalmából, együtt misézett Ferenc pápával – olvasható a La Croix francia katolikus napilapban.


„Nem gondoltam, hogy velünk reggelizik, maga veszi a tányérját és pirítja a kenyerét. Olyan mint egy falusi pap, fehér reverendában. Ferenc humanista pápa, aki átalakítja az egyházat” – mondta a gyakran hőbörgő, az egyháziakat bíráló, bőrkabátos, hosszú hajú Guy Gilbert, akit Ferenc pápa a maga egyszerűségével, közvetlenségével egészen elbűvölt. „Vége a pompázatos ceremóniáknak. Az egyháznak ma egyszerűségre van szüksége” – mondta a 80 éves Guy Gilbert.
Guy Gilbert 1935. szeptember 12-én született 15 gyermekes munkáscsaládban Rochefort-sur-Mer francia kisvárosban. Már 13 éves korában szemináriumba lépett, de csak Algériában érlelődött meg a szeminarista papi hivatása, ahova 1957-ben költözött. Itt, Algirban szentelték pappá 1965-ben, ahol 1970-ig káplánkodott. Hazatérve Párizsba az utcagyerekekkel kezdett foglalkozni, a fiatal bűnözők nevelésében szerzett tapasztalatokat és szakképzést. 1974-ben a dél-francia La Paloud-sur-Verdon községben egy romos tanyát vásárolt, amelyet vendégek fogadására, találkozásokra rendezett be: nevelőkkel itt fogadtak csavargó suhancokat, hogy segítsék társadalmi beilleszkedésüket.
A most 80 éves Guy Gilbert számos könyvet írt tapasztalatairól, a fiatalok neveléséről. Gyakran szerepel rádióadásokban, cikkeket ír a La Croix-nak. Magas állami kitüntetéseket kapott. 2007. december 20-án elkísérte Sárközy elnököt hivatalos vatikáni látogatására. Találkozott II. János Pállal és XVI. Benedekkel is.

Fotó: La Croix
Szabó Ferenc/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése