2015. 09. 17.

Zord idők csillaga – leforgatták a Márton Áron film első jeleneteit

Fotó: Solyóm Zsuzsa
Szeptember első hetében leforgatták a Zord idők csillaga című, Márton Áron püspök életét bemutató nagyjátékfilm első jeleneteit Csíkszentdomokos határában. Az alkotócsoport egy része magyarországi, nagyobb részük erdélyi. A püspököt Bogdán Zsolt, a Kolozsvári Állami Magyar Színház érdemes művésze játsza.

A nagyjátékfilm forgatása az őszi jelenetek filmre rögzitésével kezdődött el a Csíkszentdomokos melletti Pásztorbükkön, amikor is a világháborút követően a fiatal Márton Áron hazatér szülőfalujába és elkezdi hivatását keresni. A jelenet során Áron és Kurkó Gyárfás író-politikus szekerekkel hajtanak ki a hegyre, a Báthori Endre bíboros-fejedelem megyilkolásának helyét jelző emlékkereszthez. A püspök ekkor találkozik a Pásztorbükk fölött levonuló juh sereggel, később ez a látvány is ahhoz segíti, hogy a pásztori feladatot elvállalja.

„A csíkszentdomokosiak példás segítséget nyújtottak a filmes alkotócsoport munkájában. Szállást, étkezést biztosítva támogattak. Ritka türelmesek voltak a fogatosok is, példás viselkedéssel segítették az stáb munkáját. Most is azt tapasztaltuk, hogy a forgatás nagy közösségi élmény.Reménykeltő volt a kezdet. Bízunk benne, hogy a többi településen is hasonló tapasztalataink lesznek. „ – fogalmazott Papp László, a film forgatókönyv írója.

Márton Áron személyét a csíkszeredai születésű Bogdán Zsolt színművész alakítja, aki jelenleg a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatát erősíti. Kurkó Gyárfást a temesvári Csíky Gergely Állami Magyar színház művésze, Bandi András Zsolt formálja meg. Péter bácsit Fülöp Zoltán csíkszeredai színművész alakításában láthatjuk. A kivételes tehetségű művész, Eperjes Károly is szerpet vállalt a filmben, ő Adorján Károly, a kommunista hatalom által támogatott pap személyét viszi vászonra.

A film rendezője a magyarországi Béres László. Az operatőr Mayer Zoltán, aki hétszer vehette át Magyarország legjobb operatőrének járó díjat. A társproduceri munkálatokért Kindl Gábor felel.

A Márton Áron szellemiségében folyó misszió a Népemért vállalom című zenemű segítségével is zajlik. Szeptember 19-én, szombaton a petrozsényi katolikus templomban végez zenei szolgálatot a Mustármag Énekegyüttes, este 7 órától. Budapesten a Magyarság Házában augusztus 26-án, szombaton délután 5 órától mutatnak be részleteket a zeneműből.

Mivel a Zord idők csillaga című nagyjátékfilm közösségi összefogással készül, az alkotók továbbra is kérik, aki teheti támogassa a film megalkotását. Részletek a www.martonaronfilm.ro honlapon érhetőek el.

Közlemény

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése