2016. 09. 21.

Alig 300 forint az éves albérlet

Fuggerei Augsburgban
Mégse induljon még útnak! A 67 augsburgi ház 147 lakásába csak komoly feltételekkel lehet beköltözni. A 16. században a világ leggazdagabbjai közé tartozott Fugger Jakab.
Komoly érdekeltségei voltak a közép-európai bányászatban és érckereskedelemben. Idővel Európa egyik legnagyobb bankjává fejlesztette a Fugger-bankházat.Jó kapcsolatot ápolt a Német-római Császársággal és erősen támogatta a Habsburg családot. A Vatikánhoz is szoros szálak fűzték, ami miatt a reformáció atyja, Luther Márton hevesen támadta.

Fugger Jakab karitatív tevékenységet is folytatott. 1520-ban például szociális otthont (Fuggerei) hozott létre az Augsburg környékén élő szegényeknek. Kevés, de szigorú szabálynak kellett megfelelniük az ideérkezőknek: mai áron 88 centet (alig 300 Ft) kellett fizetniük évente, naponta el kellett mondaniuk a Miatyánkot, az Üdvözlégy Máriát és a Hiszekegyet, illetve tiszteletben kellett tartaniuk az este tízes kapuzárást.
Ezek a feltételek ma ugyanígy működnek. Viszont csak olyanok pályázhatnak, akik hivatalos dokumentummal tudják bizonyítani: két éve már augsburgi lakosok. Bár a 46-65 négyzetméteres lakások nem mindegyikében van központi fűtés és a berendezés is szerény, mégis nagy szerencsének számít, ha valaki a Fuggerei-be bekerül.
A majdnem 500 éves szociális szolgáltatást jelenleg egy jótékonysági alap üzemelteti. Bár a cél nemes, az üzlet nem valami kifizetődő. A jobb években 2, a rosszabbakban alig 0,5 százalékos a nyereség. Fugger Jakab egyik leszármazottja, Alexander Fugger-Babenhausen a Harvardon tanult és hamarosan ő kezeli majd a ma sem jelentéktelen családi vagyont.

asiapot.hu

1 megjegyzés:

  1. 1987-ben bevonulhattam volna a Fuggerei egyik kis lakásába, 50 évesen, de nem vitt rá a lélek ! Oda is pusztultam volna...

    VálaszTörlés