2016. 09. 12.

Krisztus világa 2016. szeptember - Szemle



Kikkel gazdagodunk? – mert 4-én, vasárnap avatták szentté Kalkuttai Boldog Teréz anyát Rómában. Teréz anyára mindannyian tisztelettel tekintünk, akár hívők vagyunk, akár nem. Rengeteget tett a szenvedőkért, áldozatos munkája előtt az egész világ fejet hajt. A Szeretet Misszionáriusainak alapítója igazi életvédő volt, akinek egyaránt fontos volt az anyaméhben lévő magzat, egy egészséges felnőtt vagy egy haldokló leprás. Ő volt az, aki szembe mert menni a politikával. Híres beszédét az 1994-es nemzeti imareggelin egy színpadon Hillary és Bill Clinton abortuszpártiak jelenlétében mondta el, akik ülve maradtak akkor, amikor az egész terem felállva tapsolt. Szeptember 29-én, szent Mihály főangyal ünnepén, székesegyházunk búcsúján van Isten Szolgája Márton Áron püspök halálának 36. évfordulója. Előkészületként ima-kilencedet végzünk szeptember 20–28. között, hogy az Úr mielőbb adja meg nekünk azt a kegyet, hogy a boldogok között tisztelhessük nagy püspökünket, Márton Áront – olvassuk a 2. oldalon.
Történelmi és kegyeleti zarándokút Galíciában a Nagy Háború centenáriuma alkalmából 2016. aug. 15–20. között Lengyelországban a Történelmi Vitézi Rend tagjai vettek részt. Galícia Doberdóhoz hasonlóan beleivódott nemzetünk tudatába. Galícia jelenleg Lengyelország és Ukrajna között oszlik meg. Limanowa–Gorlice–Przemysl útvonal csomópontjain, tízezer négyzetkilométer nagyságú területen zajlottak le a döntő ütközetek. Hátramaradt több mint 400 temetőben már nincs ellenség, példás kötelességteljesítéssel harcolók a halálban békét kötöttek egymással. Ha már eleget tettek kötelességüknek, hősnek kijáró tiszteletet érdemelnek. „Kunok? Palócok? Székelyek voltak? / Most már oly mindegy! Hősök és holtak...” (Gábor Andor, Galícia) Kegyeleti utunkat ezzel zártuk: „Hiszen glóriás a fejük,/ S a béke jön vissza velük. (...) S ezt látva Isten az égben,/ Erős fogadás tesz a szívében:/ Hogy a sátánt a poklába visszazárja/ S nem szabadítja többet a világra.” (Móra Ferenc, Az lesz csak a nap) A gazdag beszámolót 15 színes fotó teszi teljesebbé. (3-5. oldal)
Puskás – a szegényes szülői ház mellett naphosszat fociztak a környékbeli gyerekek, de a papa meg a szomszédok és a járókelők már akkor kiszúrták: az apró, ballábas kölyök ügyesebb a többinél. Puskás Ferenc életműve a futball. Messzeföldön ismerik az olimpiai bajnok Aranycsapat kapitányát, a Real Madrid korszakos csillagát, aki mindig hazáját képviselte. Egyedülálló és világhírű, ezért méltán szerepel a Hungarikumok Gyűjteményében. Az ő életét mutatja be Sárközi Sándor piarista. (6-7. oldal)
Riói olimpikonok, akik nem féltek megosztani a hitüket másokkal Anghel Anna összeállítása. Bevallása szerint meglepő és inspiráló volt látni, hogy ennyi bajnok tesz tanúbizonyságot keresztény hite mellett. A sportolók megmutatták nekünk, hogy míg testüket kemény munkával tartották edzésben, a leli táplálékról sem feledkeztek meg.” Simon Manuel-től a négy arany- és egy bronzérmet nyert rózsafüzéres Simone Biles-ig. (8-9. oldal)
Krakkói Ifjúsági Világtalálkozó – Lokodi Anna élménybeszámolója. Az ott és itthon mérlegére téve életét kijelenti: “sosem éreztem szükségét jobban a tenni akarásnak, a békének, mint annyi fiatal között. Hiszem, hogy amit Szentatyánk mondott, hogy a fotelben lustálkodó “nyugdíjas” fiatalok is erőre kaphatnak és tehetnek másokért, egymásért, építgetve Isten országát.” (10-11. oldal)
Játékos ismerkedés szentekkel Vitos Antal rovata. Miért is szerepel a Mária név a neolatin nyelvet beszélő népek férfi tagjainak nevében. Sőt szent férfiak nevében. Szent Ciprián püspökkel kapcsolatos észak-afrikai város nevén és a női egyházdoktorok számán törhetjük a fejünket. (11. oldal)
Huszonöt év szolgálat Betániában – Bakó Mária Hajnalka lelkigyakorlatos szolgálatának kezdetéről és alakulásáról szól. Az iskolás gyerekeknek, ministránsoknak szervezett színes, ötletes lelkinapok végkicsengése: a találkozók mindig új kihívásokkal, meglepetésekkel szolgálnak, de érdemes folytatni. (12. oldal) 
Mátyás király és az öreg szántóvető – népmese a gyerekeknek. A szeptemberi feladatok sem maradnak el – Katócának köszönjük. (13. oldal)  
Derűs oldal – felnőtteknek és iskolásoknak, Keresztrejtvény – Jézus metaforája. (14-15. oldal)
Láttam a püspököt – Dávid Erzsébet verse.

KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a négy erdélyi egyházmegye római katolikus plébániáin, a kézbesítőknél vagy a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159 0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése