2016. 09. 18.

Október 2. szavaz Magyarország. Mi szept. 19-től. Kövesd Nagy Lajos király törvényét

Az erdélyi magyar állampolgárok szeptember 19-től két héten át szavazhatnak a Magyar Főkonzulátusokon: Csíkszeredában és Kolozsváron.

Orbán Viktor miniszterelnök felelősen  gondolkodik, amikor Magyarországon f. év október 2-i szavazáson a Brüsszeli erőszakos migráns-telepítés ellen "NEM"-szavazásra kér, akkor Magyarország nagy királyának példáját és törvényét tartja szem előtt.
Nagy Lajos király parancsára Lackfi Endre 1345-ben és 1352-ben negyvenezer székely harcos segítségével háromnapos küzdelemben legyőzte a tatárokat és kiverte a Szittya tartomány területéről. A király ezután a Prut és a Szeret folyók mentén, valamint Havasalföldön községeket, városokat létesített saját fennhatósága alatt. 
A gazdasági alkalom vagy városalapítási lehetőség nagyban vonzotta a Szeret-mentére a magyarokat, székelyeket, szászokat.  
„A király, mivel az ország belső területén a hit és szertartás egységét fenn akarta tartani, az összes románokat és ruténeket latin szertartású püspököknek rendelte alá. A déli kerületekben a betelepülést a latin szertartás elfogadásától tette függővé.”[1] 
A bevándorlók főleg az egyháznak fizetendő tized miatt, vonakodtak a latin szertartás átvételétől. Végül a király XI. Gergely pápával együtt belátta, hogy a keletiek ellatinosítása nem sikerül és nem is célszerű. Ezért egy keleti szertartású püspökség felállításán gondolkoztak, ami a magyar főpásztorok ellenállásán megbukott. Mégis ez a hatalom nevelte itt tért foglaló népe útján a szlávokkal, törökökkel keveredő, benyomuló pásztor népet, a románt, állami életre.


[1] Szántó Konrád: A katolikus egyház története I., 523.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése