2016. 09. 05.

Ötvenezer eurós támogatás a hazatelepülőknek?

Forrás: kronika.ro
A kollektív nyugdíjasok 250 lejt kapnak, mikor az életüket tönkretette a kommunizmus, javaikat elvette és amit dolgoztak azt az állam használta fel. 1989 után pedig a felső vezetés elprivatizálta az álli tulajdont. Most bőkezűnek akar mutatkozni a kitelepültek iránt és 50.000 euróval csalógatja. Az igazságosság nevében egyetlen képviselő sem szavazhatja meg ezt a kezdeményezést, amíg a minimál bérre nem emelik fel a kollektivisták nyugdíját!Bezzek a szekusok és a rendőrök magas nyugdíjat kapnak!!! De olvassák el az újságcikket.
***
Ötvenezer eurós támogatást kapnának saját vállalkozás indításához a külföldről hazatérő román állampolgárok egy kormányprogram-tervezet szerint, amelyet szeptember első felében bocsátanak közvitára, nyilatkozta Claudiu Vrînceanu, a gazdasági minisztérium államtitkára az Agerpres hírügynökségnek – számol be Kőrössy Andrea a kronika.ro-n.

A projektet az európai uniós alapokért felelős tárca bonyolítaná le, amely 30 millió eurós költségvetésből gazdálkodna, a finanszírozást pedig EU-s alapokból biztosítanák. A személyenként maximálisan 50 ezer eurós támogatásnak a beruházás költségének 90 százalékát kell fedeznie. Vrînceanu kifejtette: már február óta dolgoznak egy olyan programon, amely azokat a vállalkozókat csábítaná vissza az országba, akik külföldön már tapasztalatot szereztek az üzletvezetés terén.

Az államtitkár elmondása szerint a finanszírozásra sikeresen pályázók számára tanácsadást nyújtanak, és szakmai felkészítőket is fognak tartani. „Fontosnak tartjuk, hogy a pénz mellett tréningekkel is segítsük a vállalkozókat. Elengedhetetlen ugyanakkor, hogy átláthatóan, tisztességesen, őszintén tájékoztassuk az érintetteket a leendő programról, azt vettük ugyanis észre, hogy a külföldre emigrált állampolgárok állami hatóságokba vetett bizalma megrendül. Úgy gondolják, hogy az állam inkább elvenni akar, mint adni” – fogalmazott Claudiu Vrînceanu.

Az államtitkár úgy véli: a hazatérőknek olyan jellegű vállalkozást kellene indítaniuk, amilyen szektorban külföldön dolgoztak. Így például öregotthont kellene nyitnia annak, aki idős emberek gondozásával foglalkozott, az építkezéseknél tevékenykedő polgároknak pedig építőipari cég indításában kellene gondolkodniuk. Vrînceanu hozzátette: támogatásban részesülhetnek azok is, akik tanulmányaikat külföldön végezték, nemcsak azok, akik munkát vállaltak más országban. A pályázati kritériumokat a közvita során beérkező javaslatok alapján dolgozzák ki. A gazdasági minisztérium államtitkára arra is kitért: országos szinten számos olyan program létezik, amelynek keretében európai uniós forrásokból biztosítanak támogatást leendő vállalkozóknak, de ezek létezéséről szerinte kevesen tudnak – írja a kronika.ro.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése