2016. 09. 07.

Orbán Viktor Az év embere díjat kapott Lengyelországban

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kapta a lengyelországi krynicai gazdasági fórumon Az év embere díjat, a rendezvény legjelentősebb elismerését.
orban-viktor_lengyelorszag_2_b 
Fotók: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda
A díj keddi átvételekor Orbán Viktor azt mondta, ha őt kérdezték volna, sok kiváló jelöltet tudott volna felsorolni a kitüntetésre. Az elmúlt évek Közép-Európa magára találásának és reneszánszának nagy kezdőlépéseit jelentették, és a visegrádi csoportban kiváló kollégák vannak, akik mind lehettek volna az év emberei – tette hozzá.
A miniszterelnök szerint a kitüntetéseket valójában ügyeknek adják, az ügyeket pedig személyeken keresztül lehet képviselni. Sok ügy érdekében lépett sorompóba az elmúlt három évtizedben, de most a Közép-Európa érdekében végzett munkáját ismerhették el a kitüntetéssel – vélekedett. Hangsúlyozta: Közép-Európa népeinek meg kell őrizniük hitbéli, nemzeti és történelmi identitásukat, „ez nem egy rossz gúnya, amit a modern korban le kell vetni, hanem páncél, amely megvéd”, segít a túlélésben és sikeressé tehet. Azok a közösségek lesznek sikeresek, amelyeknek erős az identitása – fűzte hozzá. Orbán Viktor azt mondta: mindenképpen meg kell védeni az identitásunkat, különben „nem jut nekünk hely a nap alatt”.
A kormányfő emellett kiemelte a magyar–lengyel barátság jelentőségét, a népek és a vezetők közötti jó kapcsolat fontosságát. A magyarok a lengyelek barátságát a legtöbbre tartják a világ népeivel ápolt barátságaik között, ezért a most kapott díj értékét növeli, hogy lengyelektől és barátságból kapta – hangoztatta a miniszterelnök.
orban-viktor_lengyelorszag_b
A fórumon korábban tett sajtónyilatkozatában arról beszélt: a visegrádi országok egyetértenek abban, hogy szükség van az Európai Unióra, de nem akármilyen, hanem erős EU kell. A tájékoztatón Beata Szydlo lengyel kormányfő azt mondta, a V4-ek az Európai Unió leggyorsabban fejlődő csoportja, amely képes Európa jövőjét meghatározni. Orbán Viktor a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) és Ukrajna miniszterelnökének társaságában tett nyilatkozatában kiemelte: ma az Unió ugyan gazdag, de gyenge, és ez a legrosszabb kombináció, ez „hozta fejünkre a bajt”, a migrációt, amely egy ellenőrizetlenül zajló folyamat.
Egy panelbeszélgetésen a kormányfő arról beszélt: az európai álom Nyugat-Európából Közép-Európába költözött. Orbán Viktor a visegrádi országok és Ukrajna miniszterelnökeinek társaságában vett részt a beszélgetésen, amelyen kiemelte: az európai politikusok egy nemzedékének volt egy „titkos álma”, amely szerint az Európai Unióval el lehet érni azt, hogy a tagállamok elfelejtsék nemzeti és vallási identitásukat, meggyengüljön a történelmi identitásuk, és mindezt egy európai identitás váltsa fel. De kiderült, hogy nincs olyan identitás, amely kiválthatja a korábbit – vélekedett. Hozzáfűzte: bebizonyosodott, hogy az az ország sikeres, amelynek erős az identitása. Beata Szydlo lengyel kormányfő hangsúlyozta: minden uniós tagállamnak joga, hogy saját migrációs politikája legyen.

 székelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése