2016. 09. 26.

Mi van Markó Bélával? - Szavazzatok NEM-mel!

Szavazzatok NEM-mel! Sajnálom, hogy Markó Béla emlékezetéből kiesett a magyar történelem. De még a költészet is. Dsida Jenő verse hátha jobb belátásra készteti:

Dsida Jenő:Tekintet nélkül

Be kell látnunk:
Ha kérdeznek, becsületesen
felelni kell.
A harcot becsületesen
fel kell venni,
az úton becsületesen
végig kell menni,
a szerepet becsületesen
el kell játszani,
keményen és tekintet nélkül.

A kapuk mögül ebek vicsorognak,
az ablakokból kiköpdösnek
és röhögnek.
Száz közbiztonsági gócpont
adja ki az elfogatási parancsot.
Kemény tárgyak zuhognak a fejünkhöz,
súlyos, vérező kövek,
de néha röppen sóhaj is,
szeretet is, rózsa is.

És este a tűzhely mellett,
vagy szuronyos zsandárok között
hátrakötött kézzel,
mégis mondogatni kell
a fellebbezhetetlen,
sziklakemény,
erősítő,
vigasztaló
igét:

Krisztusnak és Pilátusnak,
farizeusoknak és vámosoknak,
zsidóknak és rómaiaknak
egyformán szolgálni
nem lehet.

1928
**

Az RMDSZ volt elnöke szerint nem helyes olyasmiről szavazni, aminek aztán nem érzi a következményét a saját bőrén valaki.

Forrás: maszol.ro
Forrás: maszol.ro
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt elnökének, Markó Bélának a véleménye szerint nem helyes olyasmiről szavazni, aminek aztán nem érzi a következményét a saját bőrén valaki. Mindezt a határon túli magyar kettős állampolgárok magyarországi választáson való szavazásáról mondta a Népszavának adott hétvégi interjújában, amelyben magyar belpolitikai kérdések is szóba kerültek.
Markó Béla úgy látja, nagyon központosított döntési mechanizmus alakult ki Magyarországon, nemcsak informálisan, hanem formálisan is, ami megváltoztatta a rendszert. Az RMDSZ volt elnöke szerint az önkormányzatok igencsak meggyengültek “miközben nekünk magyaroknak Romániában egy hasonló centralizációs folyamat már-már katasztrofális lenne”.
A politikus szerint Európa nem tudott még igazi választ adni a menekültkérdésre. A kvóta egyelőre nem válasz, csak pillanatnyi tűzoltás, de azt sem tartja szerencsésnek, hogy azt a látszatot keltik, miszerint az ország külön utakon jár, mert ez nem lehetséges sem ebben a régióban, sem másutt Európában. Vagy ha ideig-óráig lehetséges is, nem igazán hasznos – fűzte hozzá.
“Meg aztán, ami ebben a történetben a legszomorúbb, az a zsigeri kampány, az a felelőtlen gyűlöletkeltés, amit a plakátokon is látni, televízióban vagy rádióban is hallani. Ezzel egy erdélyi magyar mit kezdjen?”

népszava

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése