2016. 12. 21.

Kelemen Hunor több jogot vár a szociálliberális koalíciótól

Az elkobzott tulajdonok visszaszolgáltatása, a jogbiztonság és jogbővítés megteremtése, a helyi közösségek szimbólumhasználata, a kisebbségek jogainak betartása szerepelnek többek között abban a megállapodásban, amelyet egy hatékony parlamenti együttműködés érdekében írt alá szerdán az RMDSZ a kormánykoalíció tagjaival Bukarestben – tájékoztat az RMDSZ közleménye.
kormrmdsz_b
„Az RMDSZ azt várja el a kormánykoalíció tagjaitól, hogy a szövetség által benyújtott törvénytervezetek támogatásra találjanak a parlamentben. Nekünk első körben az a célunk, hogy az anyanyelvhasználat, a közösségi szimbólumok használata során a joggyakorlatban elvégezzük a szükséges korrekciókat, továbbá a meglévő kisebbségi jogok megtartása és gyakorlatba ültetése, valamint ezek bővítése tartozik prioritásunk közé. Egy kölcsönönös együttműködésnek csak így van értelme. Partnereket kerestünk azoknak az ígéreteknek a valóra váltására, amelyekre a kampányidőszakban vállalkoztunk” – mutatott rá az Agerpres által idézett közlemény szerint Kelemen Hunor szövetségi elnök azt követően, hogy ellátta kézjegyével a parlamenti együttműködésre vonatkozó megállapodást.
A megállapodás szövege a kisebbségi jogok széleskörű gyakorlása mellett kitér az oktatási törvény gyakorlatba ültetésére, a közigazgatási decentralizációra, a közigazgatásban dolgozók béreinek emelésére, illetve az erdélyi autópálya építésének befejezésére – olvasható a közleményben. Az RMDSZ elnöke úgy fogalmazott, hogy a parlamenti együttműködés addig marad érvényben, amíg a felek teljesítik a megállapodásban vállaltakat. A parlamenti együttműködésre vonatkozó megállapodás szövege itt érhető el.

Székelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése