2016. 12. 01.

Tönkre akarják tenni a marosvásárhelyi Róm. Kat. Líceumot

A marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum tanárai november 29-én tartottak sajtótájékoztatót az intézményben kialakult helyzetről.


November eleje óta igazgató nélkül működik a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium, mivel a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) november elején hatvan napra felfüggesztette tisztségéből és kitiltotta az iskolából Tamási Zsolt-József igazgatót, az ügyészség kérésére pedig a bíróság házi őrizetbe helyezte Ştefan Someşan Maros megyei főtanfelügyelőt. Ştefan Someşan helyébe a minisztérium november 22-én Nadia Rațăt nevezte ki főtanfelügyelőnek. A főtanfelügyelő azonban egyelőre nem jelölt ki ideiglenes vezetőt a gimnázium élére.

„Ha valamit kérünk, a tanfelügyelőségen arra hivatkoznak, hogy nincs igazgató, aki aláírjon. Ha meg szóvá tesszük, hogy nevezzenek ki ideiglenesen valakit Tamási helyett, azt a választ kapjuk, hogy ő még mindig igazgató” – idézte a Székelyhon portál Antal Gyöngyvért, az iskola tanárát.
Székely Szilárd tanár arra panaszkodott, hogy pénzügyileg próbálják ellehetetleníteni az iskola működését. Nemcsak a tanárok nem kaptak fizetést, hanem az intézménnyel szerződéses viszonyban levő cégeket, intézményeket sem tudták kifizetni. Sőt, a diákoknak sem tudnak igazolást kiállítani, például ahhoz, hogy igénybe vehessék az utazási kedvezményeket.

A sajtótájékoztatót összehívó pedagógusok ugyanakkor arról igyekeztek meggyőzni a közvéleményt és a diákok szüleit, hogy az iskolaalapítás törvényes keretek közt történt, és semmi nem fenyegetheti a tanintézet létét. Ennek alátámasztására a marosvásárhelyi iskolahálózatot rögzítő önkormányzati határozatot, az oktatási tárca által létrehozott állások meghirdetését, valamint azt hozták fel, hogy a minisztérium kibocsátotta az iskola végzettjei számára az érettségi okleveleket.

székelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése