2016. 12. 10.

Krisztus világa 2016. december - Szemle



A váratlan A nyár elején Suenens (1904-1996) belga bíboros-prímás egyik írását olvastam, amely váratlanul megérintett. Akkor egy kis papírra leírtam: „A váratlan a Gondviselés szabálya”, és az asztalomra tettem emlékeztetőnek, hogyha napirendemet kell alakítanom, akkor abban a Gondviselés művét lássam. Most, mikor a 2016-os év utolsó hónapja is elérkezett, mindegyre a „váratlan” bejelentések és kijelentések jutottak eszembe. Az utóbbi félévszázad történelmet alakító váratlanairól ír a főszerkesztő. A tengeren túlról más hangú „váratlan” megnyilatkozások is jöttek, a Sátán ajánlatai. De itthoni tájakon se nélkülözzük a sátáni megnyilatkozásokat. Ezért ébredjünk fel a fantáziálásból és a pártoskodásból. Szükségünk van a jók összetartására, melyet az Istengyermek biztosít azoknak, akik hittel várják eljövetelét. (2. oldal)
A fejsze már a fák gyökerén van – Bartók Csaba-Szilveszter III. éves kispap írása Keresztelő János felszólításáról. Mi pedig egyetlen próbaidőt kaptunk, a földi életet, ezért most kell kimunkálni üdvösségünket. (3. oldal)
Szép Advent A Krisztus-esemény a világban és a lélek mélyén. Születés és az új élet reménye. Advent – ilyenkor átélhetjük a létezés titkát. Magasztos időszak mindenkinek, de a várandós anyáknak személyes advent, amikor kisgyermeke születésére vár. Gondolatait és tapasztalatait megosztja – Bakó Mária Hajnalka. (4. oldal)
Jörg Zink emlékére a szeptemberben elhunyt német evangélikus teológusra emlékezve, Milyennek kell lennie az Egyháznak – az ő véleményét olvashatjuk Bács Béla János fordításában. Pilinszky János: Advent című gondolataival gazdagít. (5. oldal)
Hungarikumok Béres csepp és Neumann János életműve. Az első találmány az ember immunrendszerének erősítője, míg az informatika az emberi szellem nagy segítője. Bemutatja Sárközi Sándor piarista atya (6-7. oldal)
Karácsony éjszakája  P. Balla Barnabás pálos atya az Erdélyben tapasztalt karácsony éjjelén hagyományos „Mária radinája” – Mária családja vacsorához fűzi gondolatait. Mária-vacsorája azt mutatja meg, hogy normális generáció csak a családban nőhet fel, ahol megtanulja a hármas kapcsolatrendszert: hinni, szeretni és értékekkel élni. E gondolatok segítenek, hogy amire eljön a Mária-radina ideje, ne csak a szokás megismerésével gazdagodjunk, hanem Annak a jelenlétével is, akinek születésnapjára készülünk. (8-9. oldal)
Játékos ismerkedés szentekkel – Becket Szent Tamással, Boldog Charles de Foucaulddal, Szent I. Damazus pápával, és Szent Lászlóval kapcsolatos fejtörő – Vitos Antal összeállítása. (9. oldal)
Szent László-év 3. – Péter király uralkodásától Salamon megkoronázásáig terjedő időszakot ismerhetjük meg, valamint Géza és László hercegek színre lépését - Darvas-kozma József tollából. (10-11. oldal)
Nagy buzgóságommal...  – Négy édesgyermek és három nevelt gyermek anyja kései vallomása intő a szülőknek: Nagy buzgóságommal tönkretettem a családot. ... Ha most kellene tennem, nem így járnék el... (12. oldal)
Mese a visszajött murokról – a testvéri szeretet megvalósulása. Állathírességek – ez viszont fejtörő. És 4 kérdés, mindez Katóca gazdag összeállítása a kíváncsi gyerekeknek. (13. oldal)
Derűs oldal – Levél az angyalnak és válaszai és képekkel tarkított viccek. (14. oldal)
Keresztrejtvényben – Ady egyik versének befejező része található, készítette: Korodi Zoltán. Megismerhetjük a novemberi megfejtőket és a nyertest. (15. oldal)  
Székely KarácsonySzéllyes Sándor rímfaragó, népdalénekes verse (16. oldal).

KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a négy erdélyi egyházmegye római katolikus plébániáin, a kézbesítőknél vagy a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159 0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc 


Ajánló:  













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése