2013. 06. 04.

Június 4. - Nemzeti Összetartozás napja


A csíkszeredai Millenniumi templom a kiadós eső ellenére zsúfolásig megtelt az esti megemlékező szentmisére.
Az igehirdetést Ft. Szecsete Zoltán tartotta, és vele koncelebrált P. Bátor Botond a magyar pálos rend tartományfőnöke. 
A szentmise végén tartották az ünnepi megemlékezést. 
Darvas-Kozma József plébános köszöntőjét követően elénekelték az Isten hazánkért térdelünk elődbe éneket.
Ezt követően Ráduly Róbert Kálmán Csíkszereda főpolgármestere szólt a jelenlévőkhöz, hogy a székelyek mindig is teljesítették kötelességüket. Híres a Székely hadosztály helytállása, majd a székely nép kitartása. Rámutatott, hogy ma az élet felvállalása a legfontosabb, hogy legyen gyermek a családokban, legalább 4-5., nemcsak a miniszterelnöknek, a főkonzulnak vagy a polgármesternek.
Ezután Dr. Zsigmond Barna Pál főkonzul - aki a feleségével együtt vett részt a szentmisén és megemlékezésen -, szólt a jelenlévőkhöz. Kiemelte Magyarország kormányának szerepét abban, hogy a múlt sebeit gyógyítja, és ezt a nemzetegyesítéssel, az állampolgárság megadásával is előmozdítja. 
Darvas-Kozma plébános rámutatott az oltár mellett meggyújtott húsvéti gyertyára, amelyet pünkösd vasárnapján eloltottak, de most meggyújtottak, hogy hirdessük a Magyar hiszekegyet. A hívek azon nyomban elmondták: Hiszek egy Istenben. Hiszek egy hazában. Hiszek egy isteni örök igazságban: Hiszek Magyarország feltámadásában!
Hisszük - folytatta a plébános -, hogy Krisztus Urunk feltámadt, és velünk van, ahogy megígérte: "Veletek vagyok mindennap a világ végéig!" (Mt 28, 20). Ezért a Gondviselésben bízva, de nem félve, végezzük feladatunkat. Majd egy meglepetést is hozott és felolvasta Istenszolgája Márton Áron gyulafehérvári katolikus püspök beszédét, amit a csíksomlyói pünkösdi búcsún 1949. június 4-én mondott
Rámutatott, hogy azóta 64 év telt el, és mégis a püspök minden szavának aktualitása van. Ezt igazolni látszik, hogy a templomban jelen levő Borboly Csaba, Hargita Megye Önkormányzatának elnöke, ma,  2013. június 4-én nem szólalhat meg a román állam megfélemlítő eljárása miatt.
Márton Áron püspök atya beszéde segít, hogy intését komolyan vegyük és fogadalmainkhoz hívek maradjunk.
 
Kedves keresztény testvéreim!
Ma egy éve gyűltetek itt össze ezen a helyen és tettetek fogadalmat a boldogságos Szűz Mária előtt, hogy buzgón kitartatok katolikus hitetek mellett, amit meg is tettetek, mert kedves keresztény testvéreim, az elmúlt esztendőben nem volt könnyű katolikus kereszténynek lenni, annyi megpróbáltatással szemben, annyi kísértéssel szemben, ami bennünket ért. Erő kellett ahhoz, hogy egy katolikus felemelt fővel tudjon járni. Most egy éve a háromszázezret számláló keresztény katolikusokból hetvenötezer jött el a boldogságos Szűzanyához, hogy megerősítse magát a hitében. Ma pedig százezer lelket számlálunk, ami bizonyítja, hogy dacára annak a sok akadálynak, amit elénk gördítettek, bebizonyítottátok, hogy minden körülmények között megtartottátok fogadalmatokat, amit most egy éve a boldogságos Szűzanya lábainál tettetek.
Keresztény testvéreim, mint Erdély püspöke kötelességemnek tartom, hogy beszámoljak ennek a nehéz évnek a leteltével, de azt hosszadalmas lenne elébetek terjeszteni. Így hát csak az utóbbi eseményeket ismertetem veletek.
Május 12.-én indultam főpásztori utamra, rendesen megszervezett munkaprogrammal, amelyet a világ minden püspöke megtesz, és kötelessége, hogy megtegye. Ezért előbb kérvényt nyújtottam be a közoktatásügyi minisztériumhoz, amelyben kértem, hogy a felcsíki körutam alkalmával az iskolás gyermekeket mentsék fel az iskolalátogatás alól.
Erre azt a választ kaptam, hogy még szigorúbban adtak utasítást a tanulóknak, hogy ne vehessenek részt a templomokban, ahol megjelentem, és még kísérletet tettek, hogy abban az időben a felnőtteket is eltérítsék a templomoktól. Ez a vallásszabadság megsértése. Vajon kit feszélyez az isteni törvény, és mi a célja ezzel, hogy akadályozza az egyház püspökét abban, hogy azt a jogát, amelyet semmikor senki sem akadályozott évszázadok óta, korlátozzák. Amikor elkészítettük a búcsú programját, hasonló intézkedéseket tettek, hogy ezt ne lehessen a katolikus[ok] jogaihoz méltóan véghez vinni. Megfékezték azokat a jogainkat, amelyeket senkinek sincs joga a világon megfékezni, mert mi csak az igazságot, erkölcsösséget, testvéri szeretetet gyakoroljuk. Arra, amit mondok, százezer katolikus magyar dolgozó a tanú. Tudomásom van arról, hogy intézményesen, felsőbb szervek, éppen a búcsú idején, június 1–5. között különböző rendezvényeket állítottak be, hogy eltereljék a nép figyelmét [a búcsú] megtartásáról és legszentebb kötelességéről.
Tanúi vagytok ezeknek, és annak, hogy pár nappal ezelőtt főpapjainkat kitámadták, hogy ezzel is megakadályozzák a csíksomlyói búcsúnkat. Kérdem én tőletek: mi történt ezen a Csíksomlyón valaha olyan, hogy ezt meg kelljen akadályozni? Azért akadályozzák, mert az emberi méltóságot és erkölcsöt gyakoroljuk? Hát annyira lebecsülnek bennünket, a hitet! Mit akarnak? Be akarják nektek bizonyítani, hogy az ember az állattól származik, és hogy csak egy felsőbbrendű állat, hogy nincsen lelki élete, és hogy ne higgyetek a túlvilágban. Kinek fáj, hogy ha valakinek hite van, és ragaszkodik legszentebb jogához? Hogy lelke van és hiszi a túlvilági hivatást. (A tömeg ezeknél a szavaknál morajlott, és sokan sírtak!)
Mindezekre ezúttal is a nép megfelelt. Százezren gyűltetek össze, katolikus keresztények, hogy tanújelét [sic!] adjátok hiteteknek, és a boldogságos Szűzanya által megerősödve, továbbra is kitartsatok, minden megpróbáltatásotok ellenére a katolikus anyaszentegyházba vetetett hitetekben.

A templomi megemlékezés a himnuszok eléneklésével ért véget. 
Majd a Vártéren 21 órakor meggyújtották a Lármafát, melynek fénye és melege sugárzott a jelenlévőkre. 


Ajánlott cikkek:
Nemzeti Összetartózás napja
Összetartozásunk - felelősség!
Nemzeti Összefogás üzenet
2012. június 4. Nemzeti Összetartozás Napja Csíkszeredában
Mit kíván a külhoni magyarság 2012. március 15-én?
Imádkozzunk népünkért
Magadra hagytunk Tégedet
Életünk folytonos szabadságharc
Egy népnek, amelytől elvették határait
Március 15. - Nemesen magyar és istenien örök
Ninive vagy Strasbourg?
Törekedjünk az igazságosságra és a békére






 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése