2013. 06. 23.

60 éve szentelték pappá

dr. Kállay Emil atya 1929-ben született Kisújszálláson. Édesanyja csíkszeredai származású volt. Gimnáziumi tanulmányait a debreceni Piarista Gimnáziumban végezte. Ezután belépett a Piarista Rendbe, de a szerzetek feloszlatása miatt egyházmegyés kispap lett. 1953. június 14-én szentelték pappá.
Egész életében lelkipásztor volt (legtöbbet a budapesti Szent Rókus templomban illetve a Szent Imre Plébánián). „Mint káplán mindig az ifjúság nevelését tartottam elsőrendű feladatomnak, ebből aztán konfliktusok származtak, hiszen a kommunista rendszer - ideológiája szerint - el akarta szigetelni az ifjúságot a vallástól. 1962-ben az állami hatóság politikailag megbízhatatlannak minősített, és három évre eltiltottak a papi működéstől. De mindvégig éreztem a Szentlélek belső irányítását, és számtalan ember, elsősorban özvegy édesanyám segítségét ebben a helyzetben.”
1989-ben, a rendszerváltás után tudott csak örökfogadalmat tenni rendünkben. 1991-ben Jelenits István tartományfőnök behívta a rendi keretbe (lelkipásztori szolgálatának megtartása mellett), s a piarista kispapok tanítását-nevelését bízta rá. 1995-ben, majd 1999-ben tartományfőnökké választották. „2003-ban, már 75. évemben adhattam át ezt a hivatást Urbán József atyának.
Ami ezután következett, az a legcsodálatosabb: a jó Isten visszavezetett 2007-ben Csíkszeredába, ahol egykor elindította hivatásomat. Rendtársammal azért jöttünk ide, hogy a Székelyföldön próbáljon a Piarista Rend gyökeret verni.”
Immár hat éve utazik ide minden hónapban, hogy budapesti lelki szolgálata mellett Csíkszeredában is hirdesse Isten igéjét és szeretetét.

Sárközi Sándor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése