2013. 06. 13.

Nem tudod elviselni?

Cserép szavazat

Pascal, a híres francia matematikus és lelki író azt állapította meg: „Csak kétféle ember van: az igaz, aki azonban magát bűnösnek vallja; és a bűnös, aki pedig magát igaznak tartja.” A keresztény nemcsak Pascal megállapítását érti, hanem azt is, hogy az Istenhez térni nem akaró ember, mások igaz voltát sem akarja elfogadni.
Egykor Athén legjelesebb férfiját, Ariszteidészt (Kr.e. 540-467), akit „igazságosnak” neveztek, irigyei azzal vádolták meg, hogy egyeduralkodó akar lenni, ezért tízévi számkivetésre ítélték.  Ezt az ítéletet az un. „cserépszavazással” mondták ki. Aki Ariszteidész kiutasítása mellett foglalt állást, az Ariszteidész nevét felírta egy cserépdarabra, és a piacon letette egy erre kijelölt helyre.
Történt, hogy egy ember, aki közvetlenül Ariszteidész mellett állt, mégis ellene szavazott. Írni ugyan nem tudott, ezért Ariszteidészhez fordult, és őt kérte meg, hogy írja rá egy cserépdarabra az Ariszteidész nevet. Ariszteidész teljesítette kérését, de egyúttal megkérdezte: Bántott téged valaha Ariszteidész?
-        Nem – felelte az illető.
-        Hát akkor miért szavazol ellene?
-        Mert nem tudom elviselni, hogy őt „igazságosnak” nevezik. 
**
Erre nincs más magyarázat, mint az, hogy az irigység nem tudja elviselni a jót. Tartsunk lelkiismeret vizsgálatot és bánjuk meg bűneinket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése