2013. 06. 21.

F pp: igazságosan kell osztozni - FAO


Ma is milliók halnak meg éhség miatt. Erre a botrányra emlékeztette Ferenc pápa a FAO római közgyűlésének résztvevőit. „Azzal az elhatározással tartják értekezletüket, hogy választ keressenek számtalan testvérünk és nővérünk elsődleges szükségleteire, nevezetesen arra, hogy meglegyen a mindennapi kenyerük” – kezdte eszmefuttatását a Szentatya. Mindez rendkívül súlyos világ kontextusban történik, nemcsak a gazdasági válság, hanem más tényezők miatt is, mint a biztonság hiánya, a számtalan konfliktus helyzet, a klímaváltozás, és a természet sokszínűségének védelme. Az ENSZ mezőgazdasági és élelmezési szervezetére tehát új elkötelezettség hárul annak érdekében, hogy mindenki élvezhesse földünk javait és nemcsak azért, hogy kisebb legyen a szakadék azok között, akiknek sok van és azok között, akiknek meg kell elégedniük a morzsákkal, hanem elsősorban azért, mert ez az igazságosság és a méltányosság követelménye minden emberi személy számára.
A Szentatya emlékeztetett arra, hogy kockán forog az emberi személy és méltóság. Ma az emberek semmikké válnak olyan tényezőkkel szemben, mint az erőszak alkalmazása, a háborúk, az alultápláltság, a peremre szorítás, az alapvető jogok eltiprása, a pénzügyi spekuláció. A jelenlegi helyzetben ez utóbbi szabja meg pl. az élelmiszerek árát. Az embereket úgy kezelik, mint bármilyen más terméket, elfeledkezve arról, hogy mi az elsődleges rendeltetésük. A nézetek és értékek mélységes válságának időszakában élünk, beleértve azokat az érdemeket is, amelyek a nemzetközi élet alapvetését jelentik.
Korlátot kell szabni kevesek szűklátókörű gazdasági és hatalmi érdekeinek, amelyek a világ népességének nagytöbbségét kizárják, szegénységet és kirekesztettséget idéznek elő és, amelyek a társadalom széteséséhez vezetnek. Hasonlóképpen fontos, hogy küzdjenek a korrupció ellen, amely kevesek számára előnyt jelent, sokak számára azonban hátrányos helyzetet hoz. Nem arról van szó egyszerűen, hogy szánalomból vagy az ellentétek feloldása érdekében engednek valamit. Arról van szó, hogy mindenből igazságosan kell osztozni. A kérdés az, hogy irgalmas szamaritánusok, vagy pedig a mások szükségletei iránt közönyös személyek vagyunk-e?
Ferenc pápa beszédét a következő gondolatokkal zárta: A FAO szervezettől, a tagállamoktól és a nemzetközi közösségtől azt várják, hogy tárja ki a szívét. A folyamatban lévő reformok garantálják azt, hogy a FAO működőképesebb legyen, átláthatóbban és a nagyobb igazságosság szellemében. A pápa végül örömmel nyugtázta, hogy a világszervezet a következő évet különös módon a mezőgazdaságban dolgozó családoknak szenteli. Ezáltal is elősegíti azt a meggyőződést, hogy minden emberi lény számára a család jelenti a növekedés elsődleges helyét.

(ik) VR

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése