2013. 06. 29.

Częstochowában lelt otthonra a csíksomlyói Szűzanya

A kegykép és a kegyszobor másolatának a cseréje erősítse meg a Jasna Góra-i és a csíksomlyói kegyhely közötti kapcsolatot, emlékeztessen minden jóakaratú embert keresztény gyökereikre – hangzott el szerdán azon a częstochowai pálos kolostorban tartott ünnepségen, amelyen a ferencesek a somlyói kegyszobor másolatát ajándékozták a pálos rendieknek.
czestochowa1_bRoman Majewszki pálos perjel, Czestochowa–Jasna Góra kolostorának elöljárója magyarul köszönte meg a csíksomlyói ferencesek ajándékát
A lengyel–magyar barátság elmélyítéséért vállaltuk ezt a zarándoklatot – fogalmazott az ünnepi szentmise bevezetőjében Tamás József csíkszeredai római katolikus segédpüspök. A pálos kegyhely bazilikájának kápolnájában megtartott szentmisén a Fekete Madonna – a budapesti Misszió Tours Utazási Iroda által szervezett – zarándokvonattal érkezett több mint hétszáz, köztük közel százötven csíki és székelyföldi zarándok vett részt. „Igen nagy öröm volt már a keddi nap számunkra, hiszen sok élménnyel gazdagodhattunk ezen a helyen. A mai nap talán még jelentősebb, hiszen Csíksomlyóról elhoztuk a boldogságos Szűzanya szobrának a mását, viszonzásul azért a nagy és szép ajándékért, amit tavaly kaptunk a pálos szerzetesektől” – fogalmazott az egyházi méltóság.
Szoros barátság kegyszimbólumok cseréjével
A lengyelországi pálos és csíksomlyói ferences kegyhely közötti szoros kapcsolat tavaly pünkösdkor kezdődött. Akkor ugyanis a lengyelországi pálosok a Fekete Madonna kegykép hű másolatát adományozták a kegytemplomnak. A szeretet és barátság ajándéka nem maradt viszonzatlanul: egy évre rá, ugyancsak pünkösdkor indult útjára Csíksomlyóról a marosszentannai Demeter József által készített mérethű másolata a Mária-szobornak, hogy elfoglalhassa méltó helyét a lengyelek lelki központjában.
„Tudjuk, hogy a lengyel nép számára Częstochowa különleges hely. Jasna Góra a nemzet szentélye, az a hely, amely a remény fénysugarának a forrása” – mondta ünnepi beszédében Urbán Erik ferences testvér. A csíksomlyói kegytemplom igazgatója hangsúlyozta, hasonlóképpen fontos és ugyanilyen nagy tekintélye van a csíksomlyói kegyhelynek a székely nép és a világon szétszóródott magyarok életében. „A boldogságos Szűz Máriába vetett bizalom mindkét kegyhelyen reményt adott és ad az oda látogató zarándokoknak. Lengyel testvéreink számára a Jasna Góra-i, székely népünknek és a világ magyarságának a csíksomlyói kegyhely lett a hit, a szellemi élet és a kultúra védőbástyája, oltalmazója és továbbörökítője mindannak, ami a nemzeti öntudatot szolgálja. A kegykép és a kegyszobor másolatának a cseréje erősítse meg a két kegyhely közötti kapcsolatot, emlékeztessen minden jóakaratú embert keresztény gyökereire” – jelentette ki a ferences atya, majd arra kérte a pálos testvéreket, amikor a kápolnában elhelyezett kegyszobor másolatára tekintenek, ne feledkezzenek meg imádkozni a csíksomlyói kegyhely zarándokaiért és a kegyhelyet szolgáló ferencesekért. „Mi ferencesek, akiket a székely nép egyszerűen barátoknak nevez, a csíksomlyói segítő Szűz Mária szentélyében hasonlóképpen imádkozni fogunk a lengyel népért és a kegyhelyet szolgáló pálos testvérekért” – zárta beszédét Erik testvér.
czestochowa2_bSzékelyek és magyarok zarándokoltak a częstochowai Jasna Góra kegyhelyre
A csíksomlyói kegyszobor másolatának átadását magyar nyelven köszönte meg Roman Majewszki pálos perjel. Częstochowa-Jasna Góra kolostorának elöljárója hangsúlyozta, szívesen fogadták a székely és a magyar nép szimbólumát, amelynek méltó helye lesz a pálos bazilikában.
Szűzanya csak egy van
„Egy Szűzanya van, de sajátságos módon tiszteli őt minden nép és nemzet. Éppen ezért minden nép beleviszi ebbe a tiszteletbe sajátosságait, ezzel is gazdagítván a Mária-tiszteletet. Częstochowában Fekete Madonnának nevezték, mi Csíksomlyón segítő, csodatevő Szűz Máriának hívjuk. Székely népünknek igen nagy értéke és kincse a csíksomlyói kegyhely és a szobor, amelynek mását elhoztuk ide” – említette a prédikációban Tamás József segédpüspök. Hangsúlyozta, fontos a Szűzanya tisztelete, hiszen ő úgy tartozik a kereszténységhez és a katolikus egyházhoz, mint ahogyan az édesanya hozzátartozik a családhoz.

Rédai Botond, a Fekete Mária Zarándokvonat zarándoka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése