2013. 06. 23.

Jézus a legjobb barátja

Hat évtized az ember életében is jelentős idő. Ám annál nagyobb hálára kötelez, ha ezt a hatvan évet valaki szerzetes papként tölthette Isten szolgálatában – hangzott el azon a Millenniumi-templomban vasárnap megtartott szentmisén, melyen a Csíkszeredában szolgáló dr. Kállay Emil piarista szerzetes ünnepelhette gyémántmiséjét.
gyemantmise vn 005_b 
Az Úr szolgálatában eltöltött hat évtizedet ünnepelte Kállay Emil piarista szerzetes
A jubileumi ünnepi szentmise bevezetőjében Darvas-Kozma József esperes Jakubinyi György gyulafehérvári érsek üzenetét tolmácsolta. Az egyházi méltóság levelében úgy fogalmazott, Kállay Emil életének meghatározó döntése volt, amikor Kalazanci Szent József rendjébe lépett, azért, hogy még több lemondással és áldozatvállalással követhesse mesterét. „Tanította és nevelte a felnövekvő nemzedékeket, töretlen helytállásával példaként áll előttünk” – fogalmazott üzenetében az érsek.
Ezt követően maga az ünnepelt szólt a jelenlevőkhöz. A piarista szerzetes elmondta, ötévesen került először Csíkszeredába, itteni élményei pedig meghatározók voltak hivatásának kiválasztásában. Ennek az útnak újabb fontos mozzanataként említette, amikor a debreceni piarista gimnáziumban a legjobb barátról írandó dolgozatában úgy fogalmazott: ez a személy nem más, mint Jézus Krisztus. „A legnagyobb örömöm az volt, hogy amikor hatvan évvel ezelőtt, 1953. június 14-én pappá szenteltek, akkor a hálaadás után a kórus János evangéliumából a következőt énekelte: Nem mondalak titeket szolgáknak, mert a szolga nem tudja, mit cselekszik az ura. Barátaimnak mondalak titeket, mert mindent tudtul adtam, amit az Atyámtól hallottam” – fogalmazott az atya. Hozzátette, mértéktelenül boldog volt, hiszen akkor egyértelművé vált számára, hogy Jézus Krisztus vállalta a barátságot. Bevallása szerint hatvan éven keresztül ezt mindig megtapasztalta, még akkor is, amikor a hatvanas évek elején eltiltották a papi működéstől.
Szintén a hatvanéves jubileumot méltatta prédikációjában Tamás József segédpüspök. Az egyházi méltóság kiemelte, a hívő ember Jézus Krisztus küldöttjét látja a papban. „Azt a valakit, akit Jézus hármas küldetéssel küld a világba: hirdetni Jézus Krisztus evangéliumát, a szentségeket kiszolgáltatni és a szentmisét bemutatni, Isten népét irányítani. És mert a hívő ember ezt látja a papban, hálás neki mindazért, amit a közösségért tett” – hallhattuk a segédpüspök részéről, aki szerint a Krisztus nyomában való járás tette igazán széppé és értékessé Kállay Emil életét.
Csíkszereda számára az anyaföldet jelenti
Mint az a Piarista Rend Magyar Tartományának honlapján nemrég megjelent interjúban olvasható, Kállay Emil számára Csíkszereda az anyaföldet jelenti: édesanyja itt született, apai nagyapját ide helyezték vasúti pályamesternek, így édesapja is itt nevelkedett, a csíksomlyói gimnáziumban végezte tanulmányait. Az atya vallomásában elmondja, a bátyjával már Magyarországon születtek, ő maga gyerekkorában viszont sokat nyaralt a csíki nagymamánál, ezért nagyon kötődik ehhez a vidékhez. A piarista atya 2007-ben kezdte csíkszeredai szolgálatát Sárközi Sándor rendtársával.
**
VASÁRNAP - Kállay Emil piarista atyát hatvan évvel ezelőtt, 1953. június 14-én szentelték pappá Esztergomban. A hat éve Erdélyben szolgáló szerzetes vasárnap a csíkszeredai Millenniumi templomban celebrált gyémántmisét Tamás József püspökkel közösen.
Iochom Zsolt készítette felvétel:
VIDEÓ: http://szekelyhon.ro/videos/view/2589/kallay-emil-gyemantmiseje.html
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése