2014. 04. 24.

99 éve történt az örmény genocídium

A 99. évforduló napján, április 23-án a világban élő örményekkel egy időben, szentmisével és az 1915. évi törökországi eseményekre rávilágító előadásokkal emlékezett a székelyudvarhelyi Magyar Örmény Kulturális Egyesület.
Ormeny Genocidiumi megemlekezes TC (1)_b 
Mátyás Károly: a következmény mutat rá a bűn súlyosságára
A három pilléren álló eseménysorozat kezdetén a ferences templomban Mátyás Károly főesperes-plébános celebrált megemlékező és hálaadó szentmisét. A világborzalmat felemlegetve a „maroknyi nyáj” háláját is tolmácsolta: az összefogás és összetartozás jegyében emlékezhetnek a másfél milliónyi emberáldozatra és mindazokra, akiket az idők folyamán halálba kényszerítettek.
A Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskola koncerttermében folyatódott a megemlékezés. Budurián János a szervezők nevében mondott üdvözlő szavakat. Megtudtuk: már készülnek az örmény genocídium centenáriumára. Kiemelte: a törökök mindmáig nem ismerik el népirtásként, ez akadályozza az Európai Unióhoz való csatlakozásukat is. 
Szász Tibor András református lelkipásztor, aki apai nagyanyja ágán maga is örmény felmenőkkel bír, különleges előadást tartott az örmény keresztyénségről. Tekintve a téma bonyolultságát és gazdagságát, a jellegzetes látásmód és dogmatika kibontakozásának főbb momentumait, meghatározó korszakait szemléletesen idézte fel. A Jézussal levelezést folytató és annak személyes közbenjárására meggyógyuló V. Abgar, a tanítványokat üldöző Sanatrook, a mártírhalált szenvedett Tadeus és Bertalan mintegy elővetíti az örmény keresztyénség két évezrede tartó mártíriumát, de hitben való megállását és Jézushoz való különös kapcsolatát is. Majd Világosító Szent Gergely meghatározó személyéről, életéről, az örmény királyi udvar és nép megtéréséről, az egyházi szervezet és a Szent Etchmiadzin felépüléséről hallhattunk. Az így előállt egyházat a nagy ökumenikus zsinatok vitáiban az apostoli hagyományokhoz és a világos alapokhoz való ragaszkodás jellemezte, és az efézusi zsinat határozataihoz való hűség különböztette meg a többiektől. Jézus Krisztus személye egyediségének hangsúlyozása mindmáig drága és felvállalható örökségük, mellyel a világ keresztyénségét szüntelenül emlékeztetik: „Vissza az alapokhoz, újragondolni az egységet Krisztusban!”.
Szász Hunor, a vendéglátó iskola történelemtanára vetített képes előadásából az örmény történelem összefüggéseit érthettük meg a Kr. előtti 12. századtól napjainkig. Térképek, szemléletes magyarázatok és számos dokumentumfotó segítségével nyomatékosította az 1894–96-os, illetve az 1915–1922-es események máig ható következményeit.

székelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése