2014. 04. 28.

Mitől halnak meg a bankárok?

Egyre több nyugati bankár hal meg rejtélyes körülmények között. Csak idén a vezető nemzetközi bankok már 14 felső vezetőt vesztettek el.

Mitől halnak meg a bankárok?
A legtöbben közülük, a hivatalos verzió szerint, öngyilkosok lettek. Valakit a családjával együtt lőttek le, az egyéb halálokok viszont továbbra is ismeretlenek. Ez vajon egyszerű véletlen vagy a bankszektor depressziós helyzetét bizonyítja? Vagy esetleg valami más áll a tömeges halálozás mögött?
A bankárok öngyilkossági hullámáról még februárban kezdtek el beszélni. Akkor két hét alatt a nagy nemzetközi bankok öt munkatársa végzett az életével. Mára már 14 bankárról beszélhetünk, akik neve szerepel a rejtélyes körülmények között elhunyt emberek listáján. Közöttük nyugdíjasok és fiatalok is megtalálhatóak. Azonban még most is számos szakértő nem hajlandó összekötni a bankok tevékenységét a munkatársaik halálával. Anna Bodrova elemző szerint ennek semmi alapja:
Valószínűleg ez csak véletlenek sorozata, amelyek időben, helyben és üzletágban megegyeznek. Szerintem nincs valós alapja annak az állításnak, hogy ezek a tragédiák kapcsolódnak egymáshoz.
El lehet képzelni, mekkora terhelésnek vannak kitéve a mai irodai alkalmazottak. A pénzügyi válság és a bankok fokozott ellenőrzései miatt rengeteg most a munka. Ezért a banki alkalmazottaknak valóban nem könnyű most – jegyezte meg Anna Bodrova.
A bankrendszer felső vezetésének a terhelése igen komoly. A 2008. évi válságot követően a Központi Európai Bank más felügyeleti szervekkel együtt megtöbbszörözte a bankszektor minden tevékenysége felett az ellenőrzést. A követelmények szigorúbbak lettek, a nyomás jelentősen megnőtt.
Általánosan elfogadott, hogy a pénzügyi világválság csúcsa 2008-ban volt. Az országok most a következményekkel próbálnak meg megküzdeni. Akkor miért most jutottak el a kétségbeesésig a bankárok? Gerald Celente amerikai újságíró úgy véli, hogy 2008-ban az emberek még mindig naivan hittek abban, hogy az akkori gazdasági folyamatok normálisak voltak, még ha kellemetlenek is. Akkor nem tudtak azokról a spekulációkról, amelyeket a bankszektor rejtegetett. Most Brüsszel, Németország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok nyomoznak a történtek után és számos kellemetlen titokra derül fény. Azok pedig, akik túl sokat tudtak vagy esetleg részt is vettek a piszkos banki ügyletekben, nem lát más kiutat, mint az ablakon át való távozást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése