2014. 04. 24.

Ne légy tetszhalott, mert EP-választás május 25-én

Az európai uniós pénzalapok hatékonyabb felhasználását és a kisebbségi jogérvényesítést, illetve jogszerzést nevezte a következő időszak legfontosabb feladatainak marosvásárhelyi kampányindító sajtótájékoztatóján Vincze Loránt, az RMDSZ EP-képviselőjelöltje.
vinczelorant3_bVincze Loránt 2009 óta Brüsszelben él
Erdélyt Európába, magyar érdeket Brüsszelbe jelszó alatt zajlik az RMDSZ európai parlamenti képviseletért indított kampánya. Erről tartott sajtótájékoztatót csütörtökön a szövetség marosvásárhelyi szervezetének elnöke, Peti András, és a lista harmadik helyezettje, Vincze Loránt.
„Úgy érzem, nagy a visszafogottság az uniós intézményrendszerrel szemben, annál is inkább, mert a polgári kezdeményezés kapcsán is kudarcot éltek meg az emberek. A 28 tagországban majdnem 100 millióan élnek kisebbségben, ezért nem lezárt ez az ügy, de visszafogja az optimizmust. Hét évvel az uniós csatlakozás után elmondható, hogy a tagság nyeresége a nagy infrastrukturális beruházások, csakhogy a lakosság többsége nem érzi, hogy ezek az EU nélkül nem lettek volna” – ismertette Peti András. Hozzátette, Marosvásárhelyen 10 ezren kapják az uniós alapélelmiszer-csomagot, a vár rekonstrukciója is uniós alapokból valósul meg – multifunkcionális épületegyüttes lesz, a Vártemplom mellett új házasságkötő-terem épül külön felhajtóval, emellett kiállító-, alkotó- és műhelytermek lesznek, vendéglő, szálláshely –, továbbá az ivóvíz- és szennyvíz-hálózatokat is uniós pályázatokból fedezik. A kombinát meddőhányójának a megtisztítását, a Somostető bővítését – amely során a kisvasút hossza megduplázódik, és amely megvalósítására két héten belül győztest hirdetnek – is EU-s alapokból valósítják meg.
A pénteken kezdődő kampányról Vincze Loránt elmondta, az RMDSZ-lista első öt helyezettje karaván során járja Erdélyt, ő Marosvásárhelyről Kolozsvár fele indul, majd a kampányzáróra tér vissza. „Remélhetőleg a következő hét évben jobb lesz a pénzfelhasználás, mert az első hét évben Románia a neki szánt összeg mintegy 40 százalékát hívta csak le. Ehhez át kell alakítani a bukaresti bürokráciát. Emellett a kisebbségi és a közösségi kérdések megoldásában is segít a brüsszeli jelenlét. Az Európai Bizottság első lépésben elutasította a polgári kezdeményezést, ezért még kitartóbban kell küzdenünk, és be kell vonnunk az európai pártokat, tagországokat is. El kell érnünk, hogy ami jár Dél-Tirolnak, az járjon nekünk is. Az autonómia-kérdés Bukarestben dől el, de nem mindegy Brüsszel hozzáállása” – mondta Vincze Loránt.
Arra is kitért, hogy a május 25-ei választásokon mindenkinek egyetlen voksa van, a kettős állampolgárok ott szavazhatnak, ahova lakcímük szól, akinek pedig két lakcíme is van (Romániában és Magyarországon például), annak döntenie kell. „Románia és Magyarország is elveszített egy-egy helyet Brüsszelben, és lehangoló lenne, ha Romániát 31 román politikus képviselné. Az erdélyi és felvidéki magyar politikusokkal csak több magyar lehet az EP-ben, mintha csak a Fidesz-KDNP juttatna be képviselőket” – fogalmazott Vincze.
Peti András tömeges távolmaradástól tart: „Attól félek, Marosvásárhelyen negatív rekord lesz, azaz ilyen kevesen az elmúlt 25 évben nem voltak választani”. Vincze Loránt találkozósorozaton vesz részt (lelkészekkel, gazdákkal, pedagógusokkal), kampányát pedig a kisebbségvédelemre, az oktatásra, a turizmusra, a vidékfejlesztésre és a mezőgazdaságra helyezte.
Vincze Loránt 1977-ben született Marosvásárhelyen. Rádiós újságíróként kezdte, 2009 óta Brüsszelben, az Európai Parlamentben, Winkler Gyula tanácsosaként dolgozott és az RMDSZ külkapcsolatainak alakításával foglalkozott. Feleségével és kisfiával Brüsszelben él.

székelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése