2014. 04. 20.

Ételszentelés Csíkban - Duna TV híradója

Több ezren gyűltek össze vasárnap reggel Csíkszereda főterén az eledelszentelésre. Ennek a húsvéti szokásnak több százéves hagyománya van Székelyföldön. Az első ünnepi asztal ínyencségei: a bárányhús, a tojás, a kalács, egyben a Húsvéthoz, Krisztus feltámadásához kötődő szimbólumok is.
A húsvéti eledelszentelés Csíkszeredában évtizedek óta a város közösségi ünnepe is.



Fotó: Nagy István (Facebook)

„Nagyon fontos része az ünnepnek. A reggeli ételszentelés a 40 napos böjt után mindenkinek fontos, hogy szentelt ételt reggelizzen” – magyarázta a Híradónak vasárnap Bíró Vince.

A hímzett terítőkkel letakart kosarakban az ünnepi reggeli ételei sorakoznak.
„Amennyit el tudunk fogyasztani egy reggel. Többet nem, mert úgy tanultam édesanyáméktól, hogy egy morzsányit sem szabad eldobni a szenteltetettből” – hangsúlyozta Bíró Julianna.
Az ünnepi liturgia után Tamás József püspök és a plébánia lelkészei szentelték meg az ételeket.
„A nagyböjt folyamán ezeket nem fogyasztotta, most pedig a Krisztusban nyert mennyei lelki gazdagságot ilyen formában. Földi eledelek formájában is érzékelni szokták, s ezért megáldatják” – fejtette ki Darvas Kozma József esperes-plébános, helytörténész.
Az eledelszentelés hagyománya Magyarországon az 1980-as években már szinte eltűnt. A Tolna megyei Kisdorog székely közössége idén újjáélesztette a kokonyaszentelés tradícióját.

„Kisdorogon – legjobb tudomásom szerint – az 1970-es évek végén, az 1980-as évek elején még hozott 1-2 család szentelményeket, amelyeket aztán otthon a vasárnapi reggeli alatt elfogyasztottak” – mondta Csibi Krisztina, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége elnöke.
A székely hagyományt a faluban élő fiatalok is ismerik, akik főként nagyszüleiektől hallottak a régi szokásról.
„Minden egyes húsvétkor leültünk, beszélgettünk és elmesélték, hogy annak idején ők szépen megfőzték a sonkát, sütötték hozzá a sós kalácsot és elhozták szentelni a templomba” – emlékezett vissza Salamon Katalin.
A hívek ezután hazaviszik a kosaraikat, de a megszentelt kokonyából, vagyis a fonott kalácsból csak húsvét hétfőn esznek először.

hirado.hu / Duna Tv, Híradó
Itt megnézheted: http://www.hirado.hu/videok/?video=119024

Többet és képekkel: Ételszentelési képek, Csíkszereda 2014.
Ételszentelés Csíkszeredában - a székelyhon.ro szerint
A Csíki ételszentelési friss képek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése