2014. 04. 26.

Imre Emil, az első csíki olimpiai nagykövet

A Pekingi Nyári Olimpiai Játékok után hat évvel Kína újból olimpiai versenyeknek ad otthont. Nanjingban rendezik meg 2014 augusztusában a Nyári Ifjúsági Olimpiai Játékokat, és ennek csíki vonatkozása is van, a Szent Kereszt Plébánia híve, ezen az eseményen Imre Emil lesz a romániai csapat Fiatal Nagykövete.
 imreemil_kr_ 004_b 
Imre Emil, az első csíki olimpiai nagykövet
A rövidpályás gyorskorcsolyázó Imre Emil azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy 2013-ban a Romániában megrendezett Téli Európai Ifjúsági Napokon egy arany- és egy ezüstérmet nyert, ő Románia első téli ifjúsági olimpiai bajnoka. Ezt követően a csíkszeredai Venczel József Szakközépiskola 11. osztályos diákját jelölte ki a Román Olimpiai Bizottság a kínai esemény Fiatal Nagykövet elnevezésű tisztségének betöltésére. Az erdészeti középiskolát végző fiatalember az elmúlt napokban a 10 millió lakosú Nanjingban járt, részt vett a kínaiak által szervezett egyhetes szemináriumon.
– Milyen volt Kínában, mire készítettek fel, mi lesz a faladatod az ifjúsági olimpia ideje alatt?
– Kemény program volt, reggeltől estig helyt kellett állni. A szeminárium első napján csapatépítő játékok során ismerkedtünk egymással, a világ minden tájáról érkezett 104 fiatal nagykövettel. Az ott töltött idő nagy részében az olimpián ránk váró feladatokra készültünk fel, hisz augusztusban mi leszünk a küldöttségek vezetői, a csapatok tagjai bármilyen kérdéssel fordulnak hozzánk, mi megoldást kell találjunk ezekre. Ellátogattunk a kínai nagy falhoz, többek között tanítottak a kínai étkezési szokásokra, a kínai kultúra számos területébe kaptunk betekintést.
– Milyen lesz az olimpiai falu, milyen olimpiát szeretnének szervezni a kínaiak?
– Hatalmas olimpiai falu várja majd az előreláthatólag 3500 részvevőt, a 12 naposra tervezett versenyek alatt lesz azonban számos kiegészítő kulturális és nevelési esemény, mi főleg ezeken kell szerepet vállaljunk. Egyébként a versenyeket a 15-18 év közöttiek számára írták ki, és a kínaiak azt remélik, hogy az olimpiai család mind a 204 országa elmegy majd az ifjúsági olimpiára.
– Gyorskorcsolya szempontjából milyenre sikerült a 2013/14-es idény? Továbbra is erdészmérnök szeretnél lenni?
– Több, felnőttek számára kiírt világkupa-versenyen vettem részt az elmúlt hónapokban, de sajnos, nem sikerült kiharcolni a szocsi olimpián való indulási jogot. Az ifjúsági világbajnokságon szerintem jól szerepeltem, 88 induló közül 1500 méteren a 25. helyen végeztem, az ifivébék során először sikerült továbbjutnom a csoportküzdelmekből. Folytatom a short-tracket, nagy terveim vannak a sportolói és a civil életben is. Jövőre még ifjúsági leszek, részt vehetek a Japánban zajló ifi-vébén, illetve a Danubia-sorozat versenyein, de jövő nyáron lesz az érettségi vizsga is. Az ifjúsági olimpia után azt nyilatkoztam, hogy erdészmérnök szeretnék lenni. Kitartok ezen elhatározásom mellett, de a sportot is nagyon szeretem, és most betekintést nyertem a sportdiplomaták világába. Ez is egy szép területe a sportéletnek.

székelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése