2014. 04. 19.

Biztatják Ukrajnát és cserben hagyják mint Magyarországot '56-ban

Amerikai segítség: a kijevi előadás a szíriai forgatókönyv szerint?

Amerikai segítség: a kijevi előadás a szíriai forgatókönyv szerint?

Az amerikai kormány úgy döntött, hogy katonai segítséget küld Ukrajnába – jelentette be a Pentagon elnöke, Chuck Hagel. Az amerikai „héják” szerint Ukrajnának erre azért van szüksége, hogy megvédje magát Oroszország lehetséges támadásától.

A katonai csomag csak olyan eszközöket tartalmaz, amelyek lövésre nem alkalmasak, azonban nagy szükség van rájuk egy esetleges katonai beavatkozás során: golyóálló mellény, éjjellátó készülékek, üzemanyag. Az USA sok országnak nyújt effajta segítséget, elsősorban az USAID-en keresztül, amely arról híres, hogy kormányellenes és fegyveres erőkkel működik együtt a világ számos országában. A szervezet minden lehetséges eszközzel támogatja a szíriai fegyvereseket, de jelen van Afganisztánban is.
A szakértők úgy vélik, hogy az Ukrajnával kapcsolatos döntés a szíriai forgatókönyv kezdetét jelenti. Ezek a lépések csak a helyzet súlyosbításához fognak vezetni – mondja Viktor Murahovszkij katonai szakértő:
Az amerikai „héják”, beleértve Wesley Clark tábornokot is, aki 1998-ban Koszovóban a NATO csapatokat vezette, tisztában vannak azzal, hogy az ilyen segítség a jelenlegi ukrán vezetést radikálisabb lépésekre ösztönzi. Én nem hiszem, hogy ez a helyzet javuláshoz vezetne Ukrajnában. Éppen ellenkezőleg, inkább polgárháborúhoz.
Az események ilyen irányú fejlődésével kapcsolatban Oroszországot sem marad közömbös. Amennyiben az USA folytatja a jelenlegi ukrán vezetés szponzorálását, amely fegyvereket vet be a civil lakossággal szemben, akkor Moszkvának be kell avatkoznia – folytatja Murahovszkij:
Oroszország reakciója ismert a 2008-as eseményekből: figyelmeztetjük az amerikai felet, hogy az ilyen típusú segítség provokáció, egy bizonyos határig a diplomáciai közlésekre korlátozzuk a lépéseinket. Amikor azonban már azt a bizonyos határt átlépik, képesek vagyunk demonstrálni sokkal konkrétabb lépéseket is. Ebben az esetben pedig, ahogyan az 2008-ban is volt, ezek az amerikai berendezések a mi kezünkbe és múzeumainkba kerülnek.
Ahogyan az amerikai külügyminiszter szóvivője, Victoria Nuland gondatlanul elmondta, az USA már 5 milliárd dollárt fektetett a „Majdanba”, most pedig az USAID további 11,4 milliót küldött az ukrán választások megtartására. Ukrajna, Szíria és Afganisztán mellett a szervezet együttműködött a felkelőkkel Líbiában, Tunéziában és Jemenben, valamint a Muzulmán Testvériséggel is, amely 2011-ben hatalomra jutott Egyiptomban megbuktatva az elnököt, Hoszni Mubarakot.

Oroszország hangja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése