2014. 04. 17.

Nagycsütörtöki lábmosás

Nagycsütörtököt ünneplik ma a római katolikusok, az oltáriszentség és az egyházi rend (papság) alapítását. Ezen az estén minden templomban szentmisével emlékeznek az utolsó vacsorára.
millenium_templom_b 
A nagycsütörtöki szentmise sajátos szertartása a lábmosás a Millenniumi templomban
Az ünnepi szentmise elején, a glóriát követően elnémul az orgona, elhallgatnak a harangok. Azt tartják, ilyenkor Rómába mennek, hogy ott gyászolják Krisztust. A nagycsütörtöki szentmise sajátos szertartása a lábmosás, ami a szolgáló szeretet jele (Jn 13,1-3). A főcelebráns úgy mossa meg a tizenkét kiválasztott lábát, ahogyan Jézus tette egykor az apostolokkal az utolsó vacsorán, amikor szeretetének végső jelét adta.
A szeretet Jézus tanításának igen fontos része volt, hiszen azt hirdette, hogy Isten a szeretet, és az Őt követők lesznek igazán istenfélő emberek. „Az egyház nagycsütörtökön szó szerint is próbálja véghezvinni azt, amit Jézus az utolsó vacsorán cselekedett. Ily módon a hívek szívébe is belevésődik, Jézus nem diktátoroknak akart bennünket, hanem hogy mindannyian a szeretet szolgálatában teljesítsük ki életünket, szeretve Istent és embertársainkat” – figyelmeztetett korábban Tamás József püspök.
Az utolsó vacsora után Jézust elfogták. Erre emlékezve az egyház nem mutat be szentmisét egészen a húsvéti vigíliáig (nagyszombat estig). Jézus elfogatásnak és ruháitól való megfosztásának a szimbóluma a nagycsütörtöki szentmise végén az oltárfosztás, amikor is eltávolítják az oltár minden díszét, és a hívek csendben, elbocsátás nélkül távoznak a templomból. Ezzel kezdetét veszi a Jézus szenvedésére való emlékezés.

székelyhon.ro

2014.04.17-én készült fotók holnap láthatók lesznek a blogon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése