2014. 04. 28.

Ukrajna szakad: Kramatorsz a függetlenek oldalán

Alig két héttel ezelőtt az ukrán Nemzeti Gárda megrohamozta Kelet-Ukrajnában a Kramatorszk melletti repteret, - az akció során tűzharc bontakozott ki a helyi népi milíciával, több oroszpárti aktivista megsérült. A Nemzeti Gárda alakulatai biztosították a kifutót, és bár a létesítményt a népi milíciák és átállt ukrán alakulatok gyűrűje vette körül, tartani tudták. Az ukrán Nemzeti Gárda jelenleg a Jobboldali Szektor oroszellenes aktivistáiból és amerikai magán katonai vállalatok zsoldosaiból áll.
Több repülőtér mellett miért a kramatorszki repülőtér volt a legfontosabb, amit a kijevi junta fizetett nyugati fegyveresekkel biztosítani akart? Kramatorszkban található Ukrajna legnagyobb fegyvergyártó cégének, az NKMZ-nek a központja. Kijev ezt akarta biztosítani, hogy hadseregének meglegyen a műszaki utánpótlása.

A cég vezetése azonban egész másként döntött; a gyár működését április 28-ával felfüggesztették. A gyár továbbiakban a függetlenedést képviselő új vezetés fennhatósága alá került és megkezdték a már eddig elkészült új, és a felújított harcjárművek átadását a helyi milíciának. Elsőként 4 darab páncélozott csapatszállító járművet adtak át, majd jönnek a felújított nehéz harckocsik. A gyár a rendelkezésére álló eszközökkel segíti a város felkészülését egy esetleges ostromra, a Kijev által "antiterrorista műveletnek" elnevezett hadjárat ellen. Az NKMZ teljes vezetése a helyén maradt a váltás után, a gyár teljes kapacitásával a milícia számára kezd gyártani.

hidfő.net

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése