2014. 04. 25.

A kettős szentté avatás számokban

Nemcsak egyházi jelentőségénél fogva, hanem a résztvevők és a szervezés számait tekintve is rendkívüli esemény lesz XXIII. János és II. János Pál vasárnapi szentté avatása április 27-én, vasárnap – fogalmaz az MTI.

800 ezer – egymillió zarándokot várnak vasárnap Rómába, a szentté avatásra. Mintegy 250 ezren férnek majd be a Szent Péter térre, a tér és az Angyalvár közötti területre és a Vatikán környéki utcákba. Körülbelül ezer magyar zarándok vesz részt a szentté avatáson. Lengyelországból 300 ezer hívőt várnak, összesen ötezer autóbusz érkezik egész Európából.
A zarándokoknak 1,2 millió szentképet osztanak ki XXIII. János és II. János Pál arcképével, a szentté avatási szentmise 150 ezer példányban nyomtatott szövegét, továbbá négymillió palack vizet.
A Szent Péter téren mintegy hatezer pap lesz jelen és ugyanekkora lesz a több mint kilencven hivatalos állami delegáció összlétszáma is. 150 bíboros, hetven diakónus és több mint 800 áldoztató pap lesz a szentmisén, valamint 24 uralkodó és államfő.
Rómában 14 óriás vetítőn közvetítik a szentmisét: az egyik a Colosseum oldalán lóg. Kivetítő áll a római Leonardo Da Vinci repülőtéren és a milánói dóm terén is, továbbá számos más olasz város és település terein. A szentté avatást az egész világon 2,5 milliárdan követik majd. Ötszáz olasz és külföldi moziteremben is élőben közvetítik az eseményt.
A zarándokok biztonságát az olasz hatóságok közel tízezer tagja felügyeli. Közöttük háromezer rendőr, csendőr, pénzügyőr s a polgári védelem több mint 2500 tagja. 16 egészségügyi pont működik szombattól a Vatikánnál és Róma központjában, valamint nyolcvan elsősegély-csapat. 77 mentőautó áll készenlétben, és egy tábori kórházat is felállítanak a Vatikánhoz közel. Öt mama-ponton várják a kisgyermekkel érkező édesanyákat.
A római köztisztasági hivatal (Ama) ezer dolgozója tisztítja az utcákat a szentmise előtt és után. 980 vegyi vécét állítottak fel. A szentté avatás napjaira érvényes G-evento parkolókártya 50 euróba kerül. A római szállodaszobák ára 250 százalékkal drágult az utóbbi héten.
Képek: news.va
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése