2014. 04. 19.

Mikor ünnep nekünk a húsvét?


Ha bensőleg is készülünk a húsvétra. Húsvétvasárnap számunkra Krisztus feltámadása és a mi feltámadásunknak is a forrása. 
Mi keresztények a keresztség szentségében öltöztünk be Jézus Krisztus halálába és feltámadásába. Ezért mondja az apostol, hogy „Isten vele együtt minket is feltámasztott.” A vele való új közösség, amely az egyház hitében lett teljessé, arra ösztönöz, hogy életünket az égi értékek felé irányítsuk, mert csak így lehetünk azok örökösei és birtokosai (Kol 3,1-4). 
Gyermekkorunktól a mai napig, a családban és az egyház közösségében hallgatjuk Jézus tanítását, fontolgatjuk tetteit, miközben keresztségünk óta állandó kapcsolatban vagyunk Vele. Ezek a kapcsolatok: az imádság, a szentségek, a szentmisék és ünnepek éltetnek bennünket. A Jézussal kialakított kapcsolat révén gyarapodunk a hitben, a vele való személyes barátságban, még akkor is, ha ez nem annyira tudatos és látványos. Ezzel a fejlődéssel úgy vagyunk, mint a fák növekedésével. Egyik se látványos. De amikor a fát elfűrészelik, nyomban megszámlálhatók lesznek a fejlődés jelei, az évgyűrűk. Életünkhöz, a Jézussal való találkozásaink személyes élményeihez, ha hozzá számítjuk az eltelt nagyböjti készületünket, amióta szentgyónás és szentáldozás által élvezzük az Ünnepelt társaságát, és Vele együtt átéljük nagyhetünk felemelő, szép és szent liturgiáját, most elmondhatjuk, hogy hitünkben megerősödtünk. Megerősödtünk az Ünnepelttel. 
Jézust kerestük és megtaláltuk. Ezért vagyunk itt. Nézzetek szét, mert létszámunk is ezt igazolja. Sokan vagyunk. Ha most a két apostollal szemléljük az üres sír titkát, akkor egyre jobban megvilágosodik életünk értelme: „Múltunk a reményünk, Krisztus a jövőnk!”
Ünnep nekünk a Húsvét, mert Őáltala, Ővele és Őbenne az Atyáé vagyunk. 
Most sok lelkierőt, kegyelmet kapunk, hogy úgy tudjunk örülni, mint az Apostolok: valóban feltámadott! Alleluja!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése