2015. 08. 16.

Megáldották Mártonffy György szobrát

Csíkkarcfalva neves szülöttjének, Mártonffy György püspöknek szobrát leplezték le és áldották meg Nagyboldogasszony búcsúján, szombaton. Az egész alakos alkotást a püspökről elnevezett iskola elé állították.
karcfalva_bucsu_szobor_08_b 
A falu szülöttjének, egykori erdélyi püspöknek, Mártonffy Györgynek állítottak méltó emléket a csíkarcfalviak
Csíkkarcfalva, régi nevén Nagyboldogasszonyfalva ünnepén, a búcsús szentmisét követően a helyi ifjúsági fúvószenekar kíséretében Mártonffy György lelepzetlen szobrához vonult az ünneplő közösség. Miután a község elöljárói leleplezték a két méteres alkotást, Tamás József püspök röviden méltatta az egykori erdélyi püspök cselekedeteit. „Báró Mártonffy Györgyöt 1713-ban nevezték ki püspöknek, nyolc évi püspöksége alatt az erdélyi katolikusság megerősödött, az elkobzott javait fokozatosan visszaszerezte. Nagy érdeme, hogy a lelkipásztori munkát újjászervezte, a papnevelést elindította” – emelte ki az 1721-ben elhunyt püspök érdemeit Tamás József.
karcfalva_bucsu_szobor_02_b
A kerámia alapanyagú, bronzzal bevont szobrot a Mártonffy Györgyről elnevezett helyi iskola előtt állították fel. „A szobor itt fog állni, és emlékeztetni fog történelmünk eme szeletére, amely akkor is a megmaradásunkért folyt. A szobor itt fog állni, és tanúsítani fogja kegyeletét e kornak a múlt iránt, de a jövőbe vetett reményét is. A szobor itt fog állni, hogy biztatás, vagy vád legyen számunkra. Biztatás, hogy semmit se kímélve lépjünk a szobrot megörökítő személy nyomába. Vagy vád, ha eszméinket, hitünket, múltunkat, örökségünket és önmagunkat megtagadtuk” – fogalmazott az egyházi elöljáró.
karcfalva_bucsu_szobor_10_b
A szobor megáldásának kis ünnepségén felszólalt az alkotója, Varga Gábor is, aki megköszönte, hogy ezt a szép munkát kapta. Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke pedig kihangsúlyozta, hogy jó helyen van a szobor, hiszen az út mellett elhaladva emlékeztet minket egy olyan személyre, aki sokat tett a közösségért. Az ünnepség végén a csíkkarcfalvi és jenőfalvi fiatalokból álló fúvószenekar kíséretével a közösség elénekelte a Himnuszt és a Székely himnuszt.

szekelyhon.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése