2015. 08. 01.

Rejtett óceánt találtak a kínai sivatag alatt

Ady Endre verse Az Értől az óceánig a Tarim folyóra nem érvényes. Amilyen nagy  a folyó, annyira titokzatos is. Nem ömlik egy tengerbe se, hanem a sivatag homokjában, mocsaras részen eltűnik. Nagyon jól szemlélteti folyó sorsa a célja vesztett ember életét.
A Tarim folyó titokzatosságára napjainkban jöttek rá a kínai tudósok. Addig is néhány infót a folyóról. Közép-Ázsia leghosszabb folyója (2030 km). A Tarim-medence a folyóról kapta nevét. Csapadékos években a Hotan folyó is táplálja a Tarimot. A Takla-Makán északi peremén halad kelet felé, végül alsó szakasza két ágra szakad. A fő ág délkeleti irányt vesz, és elegendő vízmennyiség esetén (hóolvadás után) a lefolyástalan, ingoványos Kara Buran tóba torkollott. A kisebbik, kelet felé tartó folyóág a Lóp-Nor-ba ömlött, ha előtte el nem szivárgott már vize. Olvassuk a tudósítást:
 **
Hatalmas rejtett óceánra bukkantak véletlenül kínai tudósok az ország északnyugati részén, Hszincsiangban. Ez a Föld egyik legszárazabb vidéke. 
A sivatagos Tarim medence alatt elterülő vízkészlet tízszer nagyobb lehet az amerikai Nagy Tavak készleténél – írja a South China Morning Post.
A tudósok szerint a hegyekből a medencébe lefolyó olvadt hó hozta létre. “Ez félelmetes mennyiségű víz.. soha az emberek nem is álmodtak arról, hogy ekkora vízkészlet lehet a homok alatt” – mondja Li Yan professzor, a kínai tudományos akadémia munkatársa.
A medence alatt egyébként gazdag olajmezők fekszenek, és ezek kiaknázásához sok vízre van szükség. Mint a nagy felfedezések esetében oly gyakran előfordul, ez a mostani is a véletlen műve volt. A kínai tudósok olyan helyeket kerestek, ahol széndioxidot, például elsüllyedt erdőket rejt a föld mélye.

A professzor azt mondja, lehet, hogy felül kell vizsgálni a sivatag fogalmát. Hasonló óceánok létezhetnek más nagy homoktengerek alatt is. Tarim, ahol a mostanit találták, a maga 900 ezer négyzetkilométerével a világ legnagyobb kontinentális medencéje, a legnagyobb kínai sivatag, a Taklimakan otthona.

Karakai Ildikó - globoport.hu

**
Ajánló: Tanácsok: 10. A boldogság csak lelkünkben születik - Itt egyre kattintasz és még kilenc tanácsot kapsz, ingyen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése