2016. 04. 10.

A pápához utazik Bernie Sanders

A hátrányos helyzetűek értik amit a pápa mond (illusztráció)
A pápa meghívta a jövő hét végére a Vatikánba Bernie Sanders vermonti szenátort, aki épp a demokrata párt jelöltségéért harcol Hillary Clinton ellenében. A politikus el is fogadta a római katolikus egyházfő meghívását, amely egy konferenciára szól, ahol szociális kérdésekről cserélnek eszmét a résztvevők.
Az idei amerikai elnökválasztási kampány során mindennek súlya van, így annak is, hogy a zsidó származású, de vallását nem gyakorló demokrata elnökjelölt-aspiráns elmegy-e Rómába a katolikus egyházfőhöz. Sanders útja mindössze négy nappal fogja megelőzni a New York-i demokrata előválasztást, amely sorsdöntő csata lehet.
Clinton ugyanis New York szenátoraként roppant népszerű az államban, Sandersnek nehéz lesz ott megszorongatni riválisát.

Sanders győzött Wyomingban

A szombati előválasztási fordulóban Sanders 90 százalékos feldolgozottság mellett a voksok 56 százalékát kapta, míg Hillary Clintonra a maradék 44 százalék szavazott.
Bernie Sanders a legutóbbi kilenc előválasztásból nyolcat megnyert. Wyomingban mindössze 14 demokrata jelölőküldött voksa dőlt el, és Sanders győzelmével nem szerezte meg mindnek a támogatását, a voksok arányosan oszlanak meg közte és Hillary Clinton között.
Sanders közölte, elmegy Rómába, és egyébként is nagy rajongója a katolikus egyházfőnek, akivel hasonló nézeteket vall a társadalmi egyenlőtlenségről. – Megpróbálja az általa követett erkölcsiséget bevezetni a gazdaságunkba. Erre pedig óriási szükségünk van – mondta Ferenc pápáról Sanders. Azt is hozzátette, hogy a nők jogairól és a homoszexuálisokról más a véleményük.
Az utóbbi napokban egyre személyeskedőbbé vált a kampány az Egyesült Államokban, demokrata és republikánus oldalon egyaránt. Hillary Clinton és Bernie Sanders a másik elnöki alkalmasságát vitatta szerdai kampányrendezvényeken, a Republikánus Pártban pedig a jelenleg legesélyesebb Donald Trump a sorrendben mögötte álló Ted Cruzt kritizálta amiatt, hogy a texasi szenátor korábban bírálta a New York-i értékeket, írta az MTI.
Clinton az MSNBC tévének adott interjút, amelyből azután sok sajtóorgánum idézett. A volt first lady azt felelte a Sanders elnöki alkalmasságát firtató egyik kérdésre: „Szerintem nem készült fel, és már több mint egy éve beszél olyan témákról, amelyeket nyilvánvalóan nem tanulmányozott, vagy nem értett meg, és ez sok kérdést felvet”. Később Clinton egy philadelphiai munkaerőpiaci szolgáltatóközpontban azt mondta: az embereknek tudniuk kell, mit csinálna ő elnökként, „nem csak integetni meg szónokolni kell állandóan”.
Felmérések szerint a vermonti szenátor hátránya most 10 százalék az egykori külügyminiszterrel szemben
Forrás: MTI
Felmérések szerint a vermonti szenátor hátránya most 10 százalék az egykori külügyminiszterrel szemben
Sanders a maga részéről este kijelentette a philadelphiai Temple Egyetemen: Clinton egyebek között azért nem alkalmas elnöknek, mert 2003-ban arra szavazott, hogy az Egyesült Államok indítson háborút Irak ellen, valamint támogatta több kereskedelmi egyezmény megkötését, amelyek a vermonti szenátor szerint hátrányosak az amerikai munkavállalókra nézve.
A New York-i Daily News című lap szerkesztői nemrégiben hosszú interjút készítettek Sandersszel, és a frissen megjelent kommentárok szerint több amerikai médiumnak az a véleménye, hogy a vermonti szenátor elügyetlenkedte a beszélgetést, egyes újságok pedig egyenesen arra a következtetésre jutottak belőle, hogy Sanders nem alkalmas az ország vezetésére.
A Quartz (qz.com) című globális gazdasági honlap szerint például Sanders alig néhány olyan kérdésre tudott érdemben válaszolni, amely azt tudakolta, hogy elnökként miként hajtaná végre radikális terveit. Ezenkívül nem elég, ha egy amerikai elnök csupán ráirányítja az emberek figyelmét a fontos kérdésekre – állapította meg a portál.
A Huffington Post című liberális hírportál és blog szerint azonban a Daily News szerkesztői keverték össze a tényeket az interjúban, hogy azt bizonyítsák: az elnökjelölt-aspiráns nem érti a politika finomságait.
A keddi wisconsini előválasztásokon Sanders 56:44 arányban legyőzte Clintont. A vermonti szenátor az utóbbi nyolc előválasztásból hetet megnyert, viszont a választóknak elszámolni nem tartozó, úgynevezett szabad mandátumú szuperdelegátusok eddig csaknem valamennyien Clintonra szavaztak.

magyaridok.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése