2016. 04. 07.

Krisztus világa, 2016. április - Szemle



Megnyílni Isten szeretetére A világűrt és az atomok világát egyaránt kutató emberi elme sem birkózott meg a kérdéssel: mi az élet? Már csak ezért sem számíthatunk pontos válaszra, ha azt tudakoljuk, hogyan támad fel Jézus. Három napja merev tagjaiba, álló szívébe hogyan tért vissza az élet? Az igazság az, hogy Jézus nem erre a világra, nem ebbe az életbe támadt fel: nem úgy, mint Lázár, a naimi ifjú vagy Jairus leánya. Jézus a feltámadásban már elnyerte a megdicsőülés állapotát, kilépett a földi dimenziókból, és új létrendbe „emelkedett”. Ettől kezdve Jézus életerejét, életenergiáját nem a táplálkozás, a szervezetbe jutó kalóriák biztosították, hanem a lélek. A feltámadt Krisztus teste azonos volt ugyan a keresztről levett testtel, a szervezet működése, az emésztés, lélegzés még sem volt azonos a halál előttivel. Szervezete már nem működött földi organizmusok módján. A feltámadt test élete más, mint a mi testünk élete... Most a testen múlik megmaradásunk, a feltámadás után a lelken. olvashatjuk a 2. oldalon.
Töredékes feltámadás – Egy Ricoeur-töredékekből kiindulva, a francia filozófust idézve a horizontális és vertikális feltámadásról elmélkedik András István teol. tanár. (3. oldal)
Mária által Jézushoz A Mária Légió katolikus lelkiségi mozgalom írországi indulását, majd magyarországi és erdélyi megtelepedését, valamint a mozgalom tagjainak találkozásáról és apostoli munkájáról ír Darvas-Kozma József (4. oldal)
A Katolikus Egyház Katekizmusa A bűnök megbocsátás és a test feltámadása részt olvashatjuk. (5. oldal)
Lektorok és akolitusok avatása dr. Jakubinyi György érsek 12 harmadéves kispapot lektorrá, két negyedéves kispapot akolitussá avatott. A felavatottakról és feladataikról szól Kelemen Arnold-Zoltán tudósítása. (5. Oldal)
Szerzetesek Erdélyben – Bemutatkozik a Jézus Szíve Társasága. Megismerjük alapítóját, P. Biró Ferenc jezsuitát, a pápai jogú apostoli élet társasága erdélyi, pontosabban kolozsvári letelepedését 1941-ben. Majd a csendes kitartás negyven évét (1950-1990) követő újra indulásukat. Erről írnak Kulcsár Apollónia és Halmi Krisztina SJC nővérek.  
Számunkra mindent  Michael Broch-Peter Jentzmik gondolata, melyet Bács Béla János fordított. Isten semmit sem akar magának, de számunkra mindent. Azt akarja, hogy életünk kiteljesedjen. Isten hatalma a vonzódás, hűség, barátság és szeretet, melyet semmi más hatalom  nem győzhet le. Isten megtart minket  az élet ellentmondásos helyzeteiben is.  (6-7. oldal)
Hungarikum – rovatban Hortobágyi puszta címen a Hortobágyi Nemzeti Park mintegy 81 ezer hektáros területének gazdagságát, állatvilágát és kultúránk színességét számos képanyaggal mutatja be Sárközi Sándor piarista atya összeállítása. (8-9. oldal)
A Mária Rádió és a kórházi betegpasztoráció – Bakó Mária Hajnalka, aki 16 éve lelkipásztori asszisztensként dolgozik a csíkszeredai Kórházak osztályain, a betegekkel hamar  megtalálja a hangot, mert a Mária Rádió  indulása után nemsokára a betegeknek szóló, Jöjjetek hozzám műsort vezeti és a kórházi ágyon találkozik hallgatóival. (10-11. oldal)
Játékos ismerkedés szentekkelÁrpád-házi Szent Lászlóval, Szent Piroskával, Grignion Szent Lajos Máriával és Billart Szent Júliával kapcsolatos kérdéseken törhetjük fejünket. (11. oldal)
Mária út maraton – Ifjúsávi Világtalálkozó Krakkó – ifi oldal nyári lehetőségeit kínálják. Csatlakozási lehetőségek, a zarándok csoportokat elkísérik a hargitafürdői pálosok. (12. oldal)
A bolondos legény magyar népmesét és az áprilisi feladatokat kicsiknek és nagyoknak Katóca állította össze. (13. oldal)
Derűs oldal – Viccek, Családom és egyéb állatfajták - összeállította Balázs Tünde. (14. oldal)
Keresztrejtvényben – Nagy Szent Vazul mondását találja a kereső. Megismerhetjük a hűséges megfejtőket és a nyertest. (15. oldal)  
Futás – Füle Lajos verse. (16. oldal).

KRISZTUS VILÁGAErdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja – rólunk és nekünk szól. Megrendelhető a négy erdélyi egyházmegye római katolikus plébániáin, a kézbesítőknél vagy a szerkesztőségben: 530230 – Csíkszereda (M-Ciuc), Kossuth L. u. 38. sz., Hargita megye, tel/fax: +40-266-311-726, email: krisztusvilaga@yahoo.com. Bankszámlaszám: RO65 RNCB 0159 0154 1927 0001, BCR Agentia Miercurea Ciuc 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése