2016. 04. 20.

Orbán a német sajtónak Helmut Kohlról

Orbán Viktor mondta Kohlról, „magasan fölöttünk áll, mai aktív politikusok fölött”.
Mit jelent Európának a migránsválság? Kihívást? Problémát? Katasztrófát? Ez csak játék, amelyet a sajtósok imádnak játszani. Ha nem nevezzük nevén az ördögöt, akkor talán nem is olyan rémisztő. Ha milliónyi nincstelen lepi el az országot, és integrációról beszélünk, akkor talán megindul a folyamat és az áhított társadalmi kiegyezés is megvalósul. Ha viszont katasztrófaként fogjuk fel, akkor a milliónyi nincstelen potenciális terrorista, gyilkos, sötét lelkű bűnöző, akikkel egyszerűen képtelenség együtt szívni a levegőt.
A feladat azonban adott. A milliónyi nincstelen jön. Meg kell oldani, ha hiszünk Európában. A megoldás azonban nem egyszerű, és nagyon sok érdeket sértenek az asztalra letett javaslatok. Az uniós javaslat bűzlik a kincstári optimizmustól, a keleti uniós tagállamok lenézésétől, és a dölyfös büszkeségtől, hogy eddig minden hasonló helyzetet megoldottunk, ezután is így lesz, mert így szokott lenni.
Angela Merkel talán nem való válságmenedzsernek, de ő Németország irányítója, akivel szót kell érteni, hogy megoldjuk a gondokat. Voltak hibák, és lesznek is, Merkel asszony bizony történelmi méretű bakot is lőtt, de hiába, este lesz és reggel, a szelfit visszacsinálni nem lehet, ott van sok százezer mobiltelefonban, úton Európába.
Orbán Viktort a német sajtó úgy várta Helmut Kohlnál tett látogatásakor, mintha hadüzenetet hozott volna. Fotósok álltak készenlétben, hátha ő az a politikus, akit a német sajtó megalkotott, aki Európa ellen van, és aki épp közösséget gyűjt az Európai Unió elveszejtésére. Csakhogy a magyar miniszterelnök nem ez a politikus. A kép torz, elnagyolt, előítéletektől súlyosan terhelt. Nincs ellenség Budapesten, soha nem is volt. Magyarország nem mérhető gazdasági vagy politikai befolyás szempontjából Németországhoz, de ugyanúgy féltékenyen őrzi függetlenségét és harcol érdekeiért, mint bármely más állam a huszonnyolc tagú klubban.
Orbán Viktor látogatása Helmut Kohlnál nem irányult Angela Merkel ellen, legfeljebb elgondolkodtathatott néhány embert, akik hisznek a szelfik hatalmában.
A magyar kormányfő németországi útja miért lett ilyen fontos hír? A volt német kancellár, a kilencvenes évek Németországának legismertebb képviselője, a történelem egyik köztünk élő ikonja miért fogadja a magyar miniszterelnököt, akiről évek óta gyakorlatilag az egész sajtó azt harsogja, hogy veszélyes?
orbán_sajtó
Forrás: MTI
Talán elcsúszott valahol az újságírók tolla, előítéleteiknek hittek a szemük helyett, eltakarták a valóságot, hogy bebizonyosodjon előfeltevésük. Hiszen Magyarország és Orbán Viktor pontosan ugyanolyan európai, mint Németország és Angela Merkel, csak a megközelítés más, a követendő út, no és persze az érdekek, a történelmi múlt, a napi politikai harc.
De az európai gondolkodást sem Orbán Viktortól, sem Angela Merkeltől nem lehet elvitatni, ahogy Helmut Kohltól sem, aki úgy képviselte Európa gondolatát, hogy nagyon hangsúlyosan német volt. Egy olyan politikai irányvonalat képviselt, amely mára kihalt Németországból. Ma már 2016-ot írunk, más trendek érvényesülnek, s ahogy Orbán Viktor mondta Kohlról, „magasan fölöttünk áll, mai aktív politikusok fölött”.
Ez nem az a történelmi időszak, amikor építkezni lehetne, arra ott volt a kilencvenes évek, amikor igazán feldübörgött Németország. A mai Európa a megmaradásról szól, hogy újra este legyen és reggel, és elinduljanak a villamosok, kinyissanak a boltok, a rendőr pedig elfogja a betörőt.
Orbán Viktor a helyén kezelte a látogatást. A német sajtónak viszont ideje volna kicsit magába szállnia.

magyaridok.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése