2013. 02. 13.

Méltatások XVI. Benedek pápa bejelentése nyomán

A német kormány tiszteletét és háláját fejezte ki a német születésű XVI. Benedek pápának a lemondás bejelentése kapcsán.
“A szövetségi kormány teljes tiszteletét fejezi ki a szentatya, a katolikus egyházfő teljesítménye és a katolikus egyház érdekében egész életében kifejtett erőfeszítései iránt” – jelentette ki hétfői nyilatkozatában Steffen Seibert kormányszóvivő.
A szóvivő szerint bármi is legyen a lemondás oka, azt csak elismerni és tisztelni lehet. XVI. Benedeket csakis hála illeti azért a tevékenységért, amelyet nyolc éven keresztül a katolikus egyház élén végzett.
A pápa megrendült egészsége miatt mondott le, érezte már előrehaladott korát – idézte a katolikus egyházfő bátyját, Georg Ratzingert a dpa.
**
A Francia Köztársaság üdvözli a döntését meghozó pápát, de nincs további hozzáfűznivalója ahhoz, ami az egyházra tartozik. Ez egy emberi döntés, egy szándék, amelyet tiszteletben kell tartani” – jelentette ki Francois Hollande francia államfő.
**
Értesülve Szentatyánk, XVI. Benedek pápa lemondásáról, amely február 28-án lép hatályba, hálát adunk az Isteni Gondviselésnek mindazokért a kegyelmekért és ajándékokért, amelyekben XVI. Benedek pápa apostoli szolgálata által az Egyházat és az emberiséget részesítette. Különös szeretettel emlékezünk vissza Egyházunk és Hazánk iránti nagylelkű jóindulatára, melynek egyik kiemelkedő jele volt szentéletű vértanúink boldoggá avatása – írta dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.
**
Jona Mecger izraeli főrabbi elismerően szólt a pápa arra irányuló törekvéséről, hogy közelebb akarta hozni egymáshoz a különböző vallásokat, és kijelentette, hogy a Vatikán és Izrael között viszony soha nem volt olyan jó, mint XVI. Benedek idején. “Reméljük, hogy folytatódik ez az irány!” – idézte Mecgert szóvivője.
**
Kínában, ahol becslések szerint 12-100 millió katolikus hívő él, az állami média tárgyszerűen, történelmi visszatekintéssel, nemzetközi visszhanggal számolt be a pápa lemondásáról.
**
A francia  újságok külön mellékletekben foglalkoztak a pápa lemondásával, a gesztust "bátornak, eredetinek, modernnek, emberinek" értékelve. 
A konzervatív Le Figaro azt emelte ki, hogy egy "átmenetinek" tartott pápa meglepetést tudott okozni, s döntésével teljesen új helyzetet teremtett a katolikus egyház modernkori történetében, amely egy pápa életében rendezi meg a következő pápaválasztó konklávét.
** 
A konzervatív Die Welt szerint XVI. Benedek "nem az egyház és az egyházi intrikák előtt, hanem életkora előtt kapitulál". Döntésével egyházfőből "esendő emberré változik", amivel kiváltja az emberek rokonszenvét. Soha nem akarta a pápai hivatalt, amely eltávolította a könyvektől, és ez kezdettől fogva látszott is rajta. Most pedig a katolikus egyház történetének egyik legmerészebb döntését meghozva elismerte, hogy nem tudja tovább irányítani az egyházat. Döntésében "van valami nagyság, drámaiság és szépség" - írta a Die Welt.   
A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint Joseph Ratzinger teológiai munkásságának jelentősége megkérdőjelezhetetlen, a katolikus egyház vezetőjeként folytatott munkáját pedig a kötelességtudat jellemezte. A kötelességteljesítésről alkotott felfogásához pedig az is hozzátartozik, hogy "az egyház nehéz megpróbáltatásai és az egyházi méltóságokkal szembeni, szűnni nem akaró bírálatok idején" egy fiatalabb vezetőnek adja át az irányítást.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése