2013. 02. 28.

Azért a szaváért feszítenék keresztre



Romain Rolland (1866-1944) nagyhatású író, gondolkodó és politikus, az első világháború idején, 1915-ben, negyvenegy évesen kapta meg az irodalmi Nobel-díjat, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy hosszú lesz a háború, s amikorra megszakadt minden kapcsolat a katonák és családtagjaik között. A hozzátartozók egyetlen országban sem tudták, hogy mi történt fiúkkal, testvérükkel, apjukkal, férjükkel: elesett-e, vagy fogságba került, esetleg megsebesült? Ekkor az író, aki Svájcban élt, Genfbe ment és a háború végéig a Vöröskereszt keretében a levélválaszoló ezerkétszáz önkéntes között dolgozott. Ennek az alapítványnak ajándékozta a díj összegét. A genfi szervezet naponta félszázezer levelet osztályozott, továbbított, megválaszolt, hogy a hozzátartozók valamit megtudhassanak szeretteik sorsáról. Stefan Zweig meghatóan méltatta a "világ lelkiismeretét": „közöttük dolgozott, ahelyett, hogy egoista módon saját műveinek szentelte volna magát, az írók legnemesebbje: Romain Rolland.”

R. Rolland gondolataiból: "Egyedül állni a hitetlenségünkkel, amikor körülöttünk mindenki hisz: olyan ez, mintha hiányoznék egy szervünk, mely talán fölösleges, de a többinek mind megvan; s az ember pirulva rejti szégyenét."
"A léleknek csápjai vannak; azt is észlelik, amit a tudatnak még nem sikerült kitapogatnia."
"Ha Krisztus ma visszatérne, nem azért a szaváért feszítenék keresztre, hogy "Isten fia vagyok", hanem ha ezt mondaná: "Ember vagyok, mint ti"."
Tisztelettel tekintünk mindazokra, akik a történelem megpróbáltatásaiban önzetlenül szolgálták mások javát. A történelemben Istenfia jött közénk, hogy jelenlétével és kegyelmével kiszabadítson múltunk szakadékaiból, bűnös önzésünkből. Éljünk a Jézus adta újrakezdés lehetőségével, mert „irgalmas a mi Urunk, Istenünk: könyörületre hajlik szíve.” 
Nagyböjti feladatunk az Istenhez fordulás és kiengesztelődés, amit Jézus kínál a szentgyónásban. Tudod-e, hogy ez a Nobel-díjnál is nagyobb érték, ehhez se pénz, se különös áldozat nem kell, csak magunkba szállás, lelkiismeretvizsgálat, bánat, bűnbevallás-feloldozás és hálaadás.


Ajánló:
Recept a bűn legyőzésére – 2013.
Aki egész Angliában a legkedvetlenebbül (C.S.Lewis)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése