2013. 02. 19.

Létrejött Egyiptomban a Keresztény Egyházak Tanácsa

Megalapították Egyiptomban a Keresztény Egyházak Nemzeti Tanácsát, amelynek célja az ökumenizmus elősegítése és a közös társadalmi-kulturális kezdeményezések támogatása - adta hírül az Agenzia Fides vatikáni hírügynökség.
Az egyiptomi keresztény felekezetek képviselői hétfőn írták alá a szervezet alapokmányát a kairói Szent Márk kopt ortodox katedrálisban. Az alapító ülésen részt vettek az országban jelen lévő öt keresztény (a kopt ortodox, a kopt katolikus, a görög ortodox, az anglikán és az evangélikus) egyház vezetői, köztük II. Tavadrosz, az egyiptomi koptok pápája, Isaac Ibrahim Szidrak kopt katolikus pátriárka és II. Teodorosz alexandriai görög ortodox pátriárka.
Assziut kopt katolikus püspöke, Kirilosz William (a képen) elmondta: a tanácsnak nem lesz politikai profilja, és nem hozhat kötelező érvényű intézkedéseket az egyes egyházak tevékenységére vonatkozóan. Megalapítása azonban nagy jelentőségű az egyiptomi keresztény közösségek jövőjét tekintve, és megerősíti a tavaly novemberben beiktatott II. Tavadrosz pápa ökumenizmus melletti elkötelezettségét.
MK

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése