2013. 02. 21.

XVI. Benedek pápasága után



A Szentatya történelmi döntése világszerte számos kérdést vetett fel, amelyekre P. Federico Lombardi SJ, szentszéki szóvivő az elmúlt napokban tartott sajtókonferenciákon adott választ. Most ezek közül kiemelünk néhány érdekességet.
A pápa továbbra is viseli a XVI. Benedek nevet, amelyet péteri szolgálata kezdetén választott magának. Róma nyugalmazott püspökeként vonul vissza, öltözetéről még nem született döntés. Halászgyűrűjét, amely pápai tekintélyének látható jele, és amelyet pápasága megkezdésének ünnepi pillanatában húzott jobb gyűrűsujjára a bíborosi kollégium dékánja, valószínűleg összetörik a hagyománynak megfelelően, jelezve szolgálata végét.
Nem jelenik meg XVI. Benedek negyedik enciklikája, amelyet a hit témájának szentelt, mivel nincs már elég idő végleges formájának kidolgozására, a szöveg lefordítására. XVI. Benedek február 28-tól április végéig, május elejéig tartózkodik a Castel Gandolfo-i pápai rezidencián, amelynek épületeit nem pecsételik le. A pápa ezt követően a Vatikáni Kertekben lévő „Mater Ecclesiae” kolostorban fog lakni, ahonnan 2012 októberében távoztak a klauzúrás vizitációs nővérek. Az átalakítási munkálatok, amelyeket novemberben kezdte meg, előreláthatóan néhány hónap múlva fejeződnek be. XVI. Benedek pápa két ízben találkozott a vizitációs nővérekkel: 2010. december 14-én szentmisét mutatott be a kolostorban a rend fennállásának 400. évfordulóján, 2012. október 14-én pedig kihallgatáson fogadta a szerzetesnőket, egy héttel távozásuk előtt.
Mind Castel Gandolfo-ban, mind a „Mater Ecclesiae” kolostorban Georg Gänswein érsek szolgálja továbbra is XVI. Benedeket személyi titkáraként, egyben a főpásztor ellátja a Pápai Ház prefektusi tisztségét is. Ugyancsak XVI. Benedek szolgálatában maradnak a „Memores Domini” világi társulat tagjai, akik gondoskodnak ellátásáról.
A konklávén 117 bíboros vesz részt, közülük 67-et XVI. Benedek kreált. Azok a bíborosok is részt vesznek a pápaválasztáson, akik márciusban töltik be 80. életévüket, mint például Walter Kasper bíboros. (A szavazásra ugyanis azok nem jogosultak, akik a római szék megüresedése, a Sede Vacante első napjáig bezárólag érik el ezt a kort, mint például Husar bíboros, akinek február 26-án van a születésnapja). A választó bíborosok március elsejétől kezdve a vatikáni Szent Márta házban (Domus Sanctae Marthae) lesznek elszállásolva.
A bíborosi kollégium dékánja Angelo Sodano, aki a konklávé megkezdéséig végzi dékáni szolgálatát. Mivel már elmúlt 80 éves, ezért a konklávén Giovanni Battista Re bíboros tölti be a dékán szerepét.
A Pápai Ház Prefektúrájának statisztikai adatai szerint XVI. Benedek, csaknem nyolcéves pápasága során 348 általános kihallgatást tartott, amelyen 2012 decemberéig 4 millió 982 ezer 600 hívő vett részt. Rekordszámú volt a hívek jelenléte 2006-ban; ebben az évben a 45 általános pápai kihallgatáson 1 millió 31 ezer 500-an vettek részt.
(vm)


XVI. Benedek pápa utolsó ténykedései
XVI.Benedek tisztelete a Szűzanya iránt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése