2013. 02. 19.

Nincs joga sírni Izraelnek, ha ilyeneket csinál

Egyházi kezdeményezés a cremisani fal ellen a Szentföldön



„Bizakodóak vagyunk. Az ügyvédek jól leírták a helyzetet, bemutatták érveinket számos ezeket alátámasztó dokumentációval és kiemelték, hogy ez a fal veszélybe sodorná a keresztény közösség életét. Nem marad más, mint bízni az Úrban, hogy megvilágosítja a döntéshozók és a bírósági ellenfelünk elméjét, vagyis az izraeli hadseregét” – nyilatkozta P. Ibrahim Shomali, Beit Jala plébánosa. A települést keresztény többségű palesztinok alkotják. Február 12-én került sor az utolsó meghallgatásra a Cremisan-ügyben. Ez az a völgy, ahol az izraeli fal húzódna, hogy összekössön három izraeli telepet, amelyek Beit Jala körül találhatók.

Ha jóváhagyásra kerül a védőfal, kettéosztja majd a Cremisan földjeit, amely pusztító hatással lesz az amúgy is gyenge palesztin gazdaságra. Nemcsak földeket, olajfa ültetvényeket, szőlőket tenne tönkre a fal a Cremisan-völgyben, hanem a szalézi szerzetesnővérek által biztosított munkahelyeket és iskolákat is. 2011. október 1-je óta a helyi keresztény közösség, amely a kilakoltatástól tart, minden pénteken összegyűlik P. Ibrahim körül egy szentmisére ezen a területen, ahol azért imádkoznak, hogy földjükön igazság uralkodjon. A gyülekezés annak is jele egyben, hogy az itt lakók megmutassák: nem hagyják el soha földjüket.

A bírósági meghallgatáson számos ország, mint pl. Német- és Franciaország, valamint az ENSZ képviselői is jelen voltak. P. Ibrahim annak a reményének adott hangot, hogy megfelelő helyen nyomást tudnak gyakorolni Izraelre a fal felállításának megváltoztatása érdekében. Nem elég pusztán az oldalunkon állni, konkrét jelét is kell adni ennek a közelségnek. A fal nemcsak néhány országot, de az egész világot és az egyházat is érinti.

(sv)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése