2013. 02. 28.

XVI. Benedek elbúcsúzott a bíborosoktól

Utolsó hivatali napján XVI. Benedek elköszönt a Rómában tartózkodó bíborosoktól. Rövid beszédében köszönetet mondott a bíborosi kollégiumnak a nyolc év együttműködéséért és egységre szólított fel.
Erdő Péter bíboros búcsúzik

A pápa néhány perccel 11 óra után lépett az apostoli palota Kelemen termébe, ahol 144 bíboros várt rá, részben azok, akik a kúrián dolgoznak, vagy dolgoztak, részben pedig azok, akik erre az alkalomra és a közelgő konklávéra érkeztek Rómába, közöttük Erdő Péter bíboros.
A Sala Clementinában tartott búcsútalálkozón XVI. Benedek szívélyesen köszöntötte a bíborosi kollégiumot. Kiemelt köszönettel fordult Angelo Sodano bíboroshoz. Hangsúlyozta, hogy a bíborosok együttműködése nagy segítséget jelentett számára munkájában. Arra kérte a bíborosi kollégiumot, növekedjenek továbbra is mély egységben. Ebben az egységben tudjuk leginkább szolgálni az Egyházat és az egész emberiséget. Ez a mi örömünk, amit nem tud elvenni senki sem – fogalmazott XVI. Benedek.
A Szentatya Romano Guardini gondolataira emlékeztetett, melyeket Guardini a Lumen Gentium elfogadásakor fogalmazott meg:  az Egyház élő valóság, nem íróasztal mellett kitalált intézmény. A szerdai, február 27-i általános kihallgatáson ugyanezt tapasztalhattuk meg.  „Él és változik az idő áramában a jövőre irányulva, mint minden élőlény. Mégis mindig ugyanaz marad, a szíve mindig Krisztus" – fogalmazott a pápa.
Búcsújában arról biztosította a bíborosokat, hogy az imában továbbra is közel marad hozzájuk, különösen azokban a napokban, míg megértik a Szentlélek szándékát az új pápa megválasztásában. Végül feltétel nélküli tiszteletéről és engelemességéről biztosította a leendő egyházfőt.
XVI. Benedek pápa apostoli áldásával búcsúzott a bíborosoktól.

Radio Vatikan/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése