2013. 02. 28.

XVI. Benedek pápa mellett 2013.02.28.

Imában és tevékeny szeretetben
XVI. Benedek pápa szolgálatáért világszerte hálaadó szentmisét mutattunk/mutatunk be, többek között Erdő Péter bíboros úr, a MKPK elnöke is a püspöki testület tagjainak és Alberto Bottari de Castello apostoli nunciusnak koncelebrálásával február 24-én este Budapesten a zsúfolásig megtelt Szent István bazilikában. A bíboros úr homíliájában kiemelte: „Az isteni gondviselés nagylelkű hozzánk. Nagy pápákat ajándékozott nekünk, akik az élet és a reménység jelei a világban. II. János Pál pápa után Benedek pápa szolgálata volt a kegyelem válasza korunk gondjaira, bonyolultságára és megrendítő kihívásaira.” 
“A Gyulafehérvári Főegyházmegye külön háláját fejezi ki mindazért, amit Szentatyánk, XVI. Benedek pápa nyolc évi pápasága alatt értünk tett. Külön ki szeretném emelni, hogy főegyházmegyénk millenniumi ünnepségére személyes megbízottját küldte el - írta Jakubinyi György érsek körlevelében. (…) Február 28-án minden plébániatemplomban hálaadó szentmisét mutassanak be leköszönő Szentatyánkért … Imáinkban kérjük, hogy Krisztus Örök Főpapunk vezesse nyugdíjas éveiben leköszönő Szentatyánkat, a Csíksomlyói Boldogságos Szűzanya oltalmazza.” 
Úgy az érsek úr, mint a többi megyés főpásztor felhívása szerint jártunk/járunk el mi papok és hívek. – Hálával gondolunk Őszentségére, aki egész életében imádkozott és dolgozott. Megköszönjük a tanítást, amit a “Deus caritas est” kezdetű enciklikájában adott, hogy „Isten a szeretet, és aki szeretetben él, Istenben él, és Isten őbenne”. Az első tanítványok egy találkozásban ismerték meg a szeretetet és hittek benne. A keresztény ember életének központi helye tehát a szeretet, amely mindegyre kiteljesedik. Második enciklikájában a világnak szóló üzenetet mondta el, amit nekünk is mondanunk kell, s ez a keresztény reménység (Spe salvi), hogy hiszünk az örök életben. A Caritas in veritate (Szeretet az igazságban) kezdetű enciklikájában bemutatta, hogy a szeretet, a bátorságnak és a nagylelkűségnek forrása, ez sürgeti az embert, hogy önzetlenül dolgozzon az igazságosság és a béke érdekében. De ennek a dinamikus erőnek végső soron maga Isten a forrása, aki az abszolút igazság és az örök szeretet. 
Idézzük fel XVI. Benedek pápa tanítását: „az Egyházban minden a hiten alapul: a szentségek, a liturgia, az evangelizáció, a szeretet. Az Egyházban a jog, a tekintély is a hiten nyugszik. Az Egyház nem önszabályozó, nem ad önmagának utasításokat, hanem azokat Isten Szavából kapja, amelyet a hitben hallgat meg, és arra törekszik, hogy azokat megértse és megélje... Elől járni a szeretetben annyit jelent, mint eucharisztikus ölelésben, Krisztus ölelésében összegyűjteni az embereket, leküzdve minden korlátot. A péteri szolgálat tehát eucharisztikus értelemben primátus a szeretetben, vagyis arra való törekvés, hogy megvalósuljon Krisztusban az Egyház egyetemes szeretetközössége." (2012. február 19.) 
Arra a kérdésre, hogy ki Péter? - Őszentsége így válaszolt: „Péter szolgálatában egyrészt megnyilvánul az emberre jellemző gyengeség, másrészt Isten ereje: az Úr éppen az emberek gyengeségében nyilvánítja ki erejét. Megmutatja, hogy Ő maga építi egyházát a gyarló emberek révén.” (2006. június 29.) Kiemelte, “hogy az Egyház nem Péteré, hanem Krisztusé, aki nélkül a hajó kormányosa elveszne a történelem viharában.” Homíliájában a Szentatya utalt arra az evangéliumi példabeszédre, amelyben Péter nem tud úrrá lenni a háborgó tengeren, majd Krisztus csendesíti le a vihart. “Péternek és vele együtt minden utódának e sikertelensége azt tanítja, hogy nem elég saját erőnk az Úr egyházának építésére és vezetésére. Senkinek sem sikerül ez pusztán saját erejéből. Péter látszólag bármennyire képes a vezetésre, már a megpróbáltatás első pillanatában kudarcot vall.” 
Péter a kőszikla, mert Krisztus teszi gránitkővé. Nem emberi adottság, amelyet a pápává választáskor kap meg Péter utóda, hanem isteni ajándék. 
Ma, február 28-án különösen imádkozzunk az Emeritus pápáért, hogy az imának és az elmélkedésnek szentelve magát, tovább folytathassa szolgálatát ugyanazzal az odaadással és szeretettel, mint ahogy ezt eddig is tette. Fohászkodjunk az új pápáért, hogy szolgálatát Krisztus szándéka szerint tudja végezni. 
Kérjük Szűz Mária közbenjárását, segítsen mindnyájunkat, hogy életkorunkhoz és erőinkhez mérten, kövessük az Úr Jézust az imában és a tevékeny szeretetben!

Hol Szent Péter sírba téve,
és Rómának dobog szíve,
ezrek ajkán, ezer nyelven,
hő ima zeng édesdeden:
Tartsd meg Isten, hű szolgádat,
Egyházad megújítóját!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése