2013. 02. 21.

Színésznőből Isten szerelmese



Dolores Hart tisztelendő anya a connecticuti Betlehem bencés zárda főnöknője. Dolores Hicks néven született Bert és Harriett Hicks egyetlen gyermekeként 1938. október 20-án Chicagóban. Három éves volt, amikor szülei elváltak. Egy ideig Hollywoodban élt, utána nagyszüleinél Chicagóban. Itt a Szent György római katolikus iskolában tanult. Tizenegy éves volt Hicks, amikor édesanyjával Beverly Hills-be ment, ott a Marymount College-ben tanult. 
Istenadta színészi tehetség volt. 1947-től szerepeket kapott, 1963-ig színészként élt. 1956-ban felvette a Dolores Hart művésznevet. Ekkor kezdett filmezni, és hamarosan a korszak legnépszerűbb színésznői között tartják számon. 
1959-ben Oscar-díjra is jelölték. 1961-ben elkészült az Assisi Szent Ferenc élete című film, amelyben Assisi Szent Klárát alakította. Ez a szerep nagy hatással volt rá. Rómában bemutatták XXIII. János pápának. 
Akkor így mutatkozott be: “Dolores Hart vagyok, aki Klára szerepét alakítottam.” A pápa így válaszolt: “Nem, te vagy Klára.” Ezzel a pápa Hart hivatásának eszköze lett. 

Dolores Hart 1963-ban 24 évesen búcsút mondott Hollywoodnak, valamint színészi pályájának, felbontotta jegyességét és belépett a connecticuti Betlehem Regina Laudis bencés női apátságba. 2001-ben perjelnővé választották. 
Másfél négyzetkilométer vidéki területen létrehozta azt a szabadtéri színpadot, ahol a művészet által is kapcsolatot tartanak a nagyközönséggel. 2008-tól 38 nővér musicaleket ad elő. 
A bénulásos betegségben szenvedők támogatásért 43 év után, 2006-ban ellátogatott Hollywoodba, utána a Washingtoni Kongresszusba is. 
A legjobb rövid dokumentumfilm kategóriában - Hart életéről készült - “God Is a Bigger Elvis” című filmet a 2012-es Oscar-díjra az Academy Awards jelölte.
A 40 perces filmet 2013. február 28-án, csütörtökön 20 órakor sugározza a HBO tv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése