2013. 02. 23.

XVI. Benedek pápa rövid üzenetei

Február 22: Szent Péter székfoglalásának ünnepe, ősi ünnep. E nap a pápa szerepére és tekintélyére való figyelés is. Őszentsége lemondása és az ünnep kapcsán a legtöbb ember figyelme arra irányult, hogy felidézzük XVI. Benedek tanítását a Szent Péter-i szolgálatról, melyet Egyházban végez.
Ki Péter? – e kérdéshez kapcsolódnak Benedek pápa 2006. június 29-én, Szent Péter és Pál apostolok ünnepén, homíliájában megfogalmazott gondolatai: „Péter szolgálatában egyrészt megnyilvánul az emberre jellemző gyengeség, másrészt Isten ereje: az Úr éppen az emberek gyengeségében nyilvánítja ki erejét. Megmutatja, hogy Ő maga építi egyházát a gyarló emberek révén”.
XVI. Benedek pápa mindig azt tanította, hogy az Egyház nem Péteré, hanem Krisztusé, aki nélkül a hajó kormányosa elveszne a történelem viharában. Fent említett homíliájában a Szentatya utalt arra az evangéliumi példabeszédre, amelyben Péter nem tud úrrá lenni a háborgó tengeren, majd Krisztus csendesíti le a vihart.
Péternek és vele együtt minden utódának e sikertelensége azt tanítja, hogy nem elég saját erőnk az Úr egyházának építésére és vezetésére. Senkinek sem sikerül ez pusztán saját erejéből. Péter látszólag bármennyire képes a vezetésre, már a megpróbáltatás első pillanatában kudarcot vall.
Péter a kőszikla, mert Krisztus teszi gránitkővé. Nem emberi adottság, amelyet a pápává választáskor kap meg Péter utóda, hanem isteni ajándék.
2012. február 19-én, az újonnan kreált bíborosokkal bemutatott szentmisén XVI. Benedek a következőket hangsúlyozta: „az Egyházban minden a hiten alapul: a szentségek, a liturgia, az evangelizáció, a szeretet. Az Egyházban a jog, a tekintély is a hiten nyugszik. Az Egyház nem önszabályozó, nem ad önmagának utasításokat, hanem azokat Isten Szavából kapja, amelyet a hitben hallgat meg, és arra törekszik, hogy azokat megértse és megélje”.
"Elől járni a szeretetben annyit jelent, mint eucharisztikus ölelésben, Krisztus ölelésében összegyűjteni az embereket, leküzdve minden korlátot. A péteri szolgálat tehát eucharisztikus értelemben primátus a szeretetben, vagyis arra való törekvés, hogy megvalósuljon Krisztusban az Egyház egyetemes szeretetközössége" – tanítja XVI. Benedek pápa.
**
Ajánlom, nézze meg:
Szentatya, megsirattál
XVI. Benedek pápa méltatása
A volt francia köztársasági elnök XVI. Benedekről
II. Alekszij orosz pátriárka Erdő Péternek
XVI. Benedek levele Ravasi bíboroshoz
XVI. Benedek pápa beszéde a vatikáni...




 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése