2013. 02. 11.

Romániában a Circus Maximus


Október elején láttam Rómában a Circus Maximust, amely az Aventinus és Palatinus dombok közötti völgyben helyezkedik el. Először Róma etruszk királyai használták nyilvános játékokra és a lakosság szórakoztatására. A rómaiak kedvében járó, Iulius Caesar Kr. e. 50-ben megnagyobbította, 600 méter hosszú és 225 méter széles lett. Befogadóképességét 150.000 ülőhely, valamint az állóhelyekkel együtt 250-300.000-re becsülik. 
A lelátókon a nézők megtekinthették a lovas- illetve kocsiversenyeket, az atléták küzdelmeit és a nem elhanyagolható technikával kivitelezett, előre megrendezett tengeri csatákat, és az állatok viadalát is. Fogadásokat kötöttek, szórakoztak, tomboltak a verseny közepette. 
A Birodalom bukása után a Circus Maximusból, amely csak egy volt a sok cirkusz között, csupán a fűvel benőtt versenypálya, néhány kapu maradt meg.Az építmény anyagát később elhordták, építőanyagként használták fel.
Az elmúlt napokban a román média mintha életre keltette volna a Circus Maximust, nem Bukarest szintjén, hanem országosan, mintha Románia maga lenne maga a Cirkus Maximus. Nem véres kardot vagy zászlót hordoztak körbe, hanem a székelyzászlóval és a Székelyfölddel riogatták az ország lakosságát. Senki nem maradt közömbös, én sem. A bohóc szerepet maguk a politikusok játszották. Ebben még a miniszterek, kormánybiztosok is szerepet kértek. 
Traian Băsescu köztársasági elnök felelőtlennek nevezte ezeket, akik a gazdasági válság idején nacionalista kirohanásokra ragadtatták magukat.
Én azt reméltem, hogy a szubszidiaritás, a kisegítés elve alapján a nagy tél miatt, a miniszterelnök be fogja jelenteni, hogy a Székelyföld lakóinak - magyaroknak, cigányoknak, románoknak, németeknek, zsidóknak stb. - fűtéskiegészítés címén külön támogatást ad, továbbá felemelik a kisnyugdíjasok fizetését, a hegyvidéki gazdálkodók adóját lecsökkentik, a minimális bért a bukarestiek átlag keresetére fogja emelni..., de nem ez lett, hanem cirkusz, nacionalista felhangokkal megrendezett cirkusz. Nagyszerű figyelem elterelő Circus Maximus ez, hogy amíg az Isten adta nép ezen rágódik, ők az alatt költségvetést, privatizációt és sok mindent tudjanak lebonyolítani. E tekintetben fel is múlták a neves bűvészt, Rudolfot.
Amit nem hagyhatok szó nélkül, vagy végszó nélkül, az a Circus Maximus sorsa, amelyet az uralkodók bukása után darabokra szedtek szét, elhordták tégláit és köveit, csupán fűvel benőtt versenypályája és kapui tátongnak az arra járó turisták előtt. Megszünt a Circus Maximus! Mi marad a 21. század Circus Maximusából egy kormányváltás után? A feleletet az olvasóra bízom. De azt tudom, hogy Székelyföld áll és állni fog.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése