2013. 12. 29.

A magyar jövő éneke

  Egy korábbi Félperces-t idézek Szentcsalád vasárnapjára. Fogadják szeretettel.

Miért énekel a fülemüle?

Schmidt Egon: Miért énekel a fülemüle? (Bp 1984) című könyve segít, hogy a madarak viselkedését tanulmányozva, sok érdekes tulajdonságot fedezhessünk fel. Egyszerűbb, könnyen megfigyelhető viselkedésmódokra hívja fel figyelmünket  a szerző, s elmondja hogy milyen környezeti (vagy belső) változásokra reagálnak így az állatok, mire következtethetünk ebből, esetleg mit kell tennünk.
Miért énekel a fülemüle apuka éjjel-nappal hat héten át - mert csak a hímek énekelnek -, amikor a kicsik kikelnek a tojásból. A fülemülék éneklése május első felében éri el csúcspontját, utána már a fiókák nevelése foglalja le a hímeket. Miért énekel a fülemüle apuka még éjjel is? Miért nem elég csak nappal?  
Ezek a kérdések foglalkoztatták az okos tudóst, ezért kivett három fiókát a hímek közül. Bevitte a lakásába és táplálta őket. Három hét múlva visszarakta őket a fészekbe. Eljött a kirepülés ideje, majd ivarérettek lettek, és ez a három, amelyiknek hiányzott az apukás három hét, olyan rikácsoló hangot adott, hogy a tojók (nőstények) elmenekültek tőlük. Ilyen helyzetben nincs házasság, nincs fészek, nincs nemzedék, nincs folytatás. Mert az a kis buta állat tudja, - nekem csak hat hetem van, hogy beleénekeljem a szükséges dallamot a fiókák fejébe, hogy legyen folytatás, hogy biztosítsuk a jövőt.
Kodály Zoltán nem hiába mondta, hogy a gyermek zenei oktatását, a születése előtt kilenc hónappal előbb kell elkezdeni.
Kedves szülők, a ti kezetekben 18 évig ott vannak vagy voltak a gyerekek. Mit tudtatok beleénekelni a szívükbe, lelkükbe, elméjükbe?  
Bele tudtátok-e énekelni az igaz élet, a magyar jövő dallamát?
- Ha nem, akkor az a kicsi fülemüle tanú lesz nagyon sok keresztyén szülő ellen, mert ő tudja: csak hat hete van. Szünet nélkül énekel, végkimerülésig. Aztán elengedheti a fiókáit. Így lesz házasságkötés, így lesz új fészek. Így gyűlnek a tojások, jön az új nemzedék, van folytatás.
Kedves szülők, gyermekeitek felkészültek a jövőre? 
Hogyan szállnak ki 18 év után a családi fészekből?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése