2013. 12. 28.

Vigyázzatok, magyarok!



Frissítő, serkentő hatással bír még a tél is. A tél, amely felfrissített bennünket, ráncba szedett, takarékossá és serénnyé tett. A bölcsek csendjét lelkünkben hordozzuk, talpunk alatt meg-megreccsent a hó, s arcunkon hópelyheket olvasztott a karácsonyi szél. A havas miliő minden pillanata mintha ezt üzenné: Vigyázzatok és virrasszatok! (Mk 13,33-37). 
De mire vigyázzunk? 
A sokféle figyelmeztetés nyomán az életünk veszélyeztetettségére. Szellemi, lelki, testi voltunkon túl nemzetközösségünkre, évezredes kultúránkra és a világvégi átalakulásra. 
Nem várhatjuk egyiket sem, még azt a napot sem tétlenül, ölbe tett kézzel, legkevésbé egymás közti civakodásban, esetleg tévtanok hálójába gabalyodva és tanácstalanul vergődve (1Kor 1,3-9). Minden hívőnek kötelessége, hogy mindvégig állhatatosságot és hűséget tanúsítson az evangélium szerinti élettel, igénybe véve ehhez az Istentől felkínált kegyelmet. Ameddig megmaradunk báránynak, győzelmet aratunk, mert erős védelmezőnk a Pásztor. Még akkor is, ha a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet (2009. évi) vizsgálati eredményei  szerint a Hargita, Kovászna és Maros megye hagyományosan Székelyföldhöz tartozó része perifériális régiónak számít. Jóval kevesebb a felsőfokú végzettségű magyar, mint a román. Országos szinten ugyanis 6,7 százalék az egyetemi végzettségűek aránya, a románok 7 százaléka járt felsőoktatási intézménybe, a magyarok 4,4 százaléka. Hargita és Kovászna megyében még rosszabb a helyzet: a lakosságnak csak 3,6–3,7 százaléka végzett felsőfokú iskolát. A többi megyében is kevesebb a magyar felsőfokú végzettségű. A 20 és 45 év közötti magyar lakosság helyzetét vizsgálva – a székelyföldi háztartások átlagjövedelme 2006 novembere és 2007 februárja között 1123 lej volt, ami azt jelenti, hogy az egy főre eső jövedelem 430 lej. Ha a 215 lej alatti jövedelemmel rendelkezők számítanak szegénynek, a magyar lakosság több mint egynegyede – 27,3 százaléka – kerül e csoportba. A székelyföldi arány ennél magasabb, 33 százalékos, azaz minden harmadik személy szegénynek minősül. Az elszegényedés veszélyét is vizsgálták, és az adatokból kiderül, hogy jóval kevésbé veszélyeztetett egy felsőfokú végzettségű, mint egy alacsonyabb tanulmányi szinttel rendelkező egyén. 
Továbbá növeli népünk baját, hogy megyénkben fél év alatt 1707 születést, 1288 abortuszt, 1781 elhalálozást jegyeztek (2009). Elszakadtunk Istentől s „elfonnyadtunk, mint a falevél, és gonoszságaink, mint a vihar elsodortak minket. Bűneinkben vagyunk régtől fogva, bárcsak megszabadulnánk!” (Iz 63,16b-17. 19b; 64,1. 2b. 3-8). 
Krisztus megszabadít, ha újból felemeljük szívünket, hiszen sehonnan máshonnan nem várhatunk megváltó erejű segítséget. Serkentsen a tél is, hogy az életet válasszuk.

„Urunk, figyelj ránk, s lásd meg: mindnyájan a te néped vagyunk.” Iz 64,8.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése