2013. 12. 18.

Az esztergomi királyi vár kápolnája

Az esztergomi vármúzeumban átadták dec. 15-én, vasárnap az egykori királyi vár felújított kápolnáját, az épületet és freskóit 13 év után láthatja újra a nagyközönség.
Az esztergomi középkori királyi palotát és kápolnát első alkalommal az 1930-as évek végén restaurálták. Az 1960-as években elvégzett újabb felújításokból a kápolna kimaradt. Az épület festészeti díszítése csak a mostani restaurálás után vált láthatóvá, Wierdl Zsuzsanna munkájának köszönhetően. A restaurátor a falképek pusztulástól való megmentésen túl a számos átfestés alatt megtalálta a kápolna eredeti kifestését, annak számos részletét.
Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója elmondta: lendületet adott a kápolna felújítási munkálatainak, hogy a helyreállítást a kormány 50 millió forinttal támogatta. A teljes rekonstrukció várhatóan 2015 januárjában fejeződik be.
A felújított kápolna átadása alkalmából Esztergomban indította el országos vándorkiállítását a Magyar Nemzeti Múzeum, Múzeum körút – évszázados élmények a virtuális gömbsátorban címmel. A főtéren felállított sátorban bemutatják a múzeum történetét és intézményeinek gyűjteményét. A december 17-ig ingyenesen látogatható tárlat a várkápolnát és freskóit népszerűsíti. Felidézi az épület keletkezésének történetét, és a látogatók videoinstallációval utazást tehetnek a Magyar Nemzeti Múzeumhoz tartozó tíz vidéki múzeumban.
Az Esztergomot királyi központtá tevő Szent István nyugati kereszténységhez tartozást választó és azt végigvivő uralkodói akarata meghatározta későbbi értékválasztásainkat is, hidat képezhettünk, közvetítői feladatok láthattunk el – mondta az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Hölvényi György a kápolna avatóján. Hangsúlyozta: Magyarország nem egyszerűen átvette a nyugat-európai politikát és közigazgatást, nem csapódó országként létezett, hanem saját értékeit vállalva, konfliktushelyzeteket sem megkerülne tudott jelen lenni a kor Európájában.
MTI/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése