2013. 12. 23.

Mit tegyünk Karácsonykor?

Hétfőn reggel a szent Márta házban bemutatott szentmisén a pápa így buzdította a híveket: Karácsonykor, Máriához hasonlóan, készítsünk helyet az érkező Jézusnak. A Szentatya hangsúlyozta, hogy az Úr minden nap meglátogatja egyházát, ezért ne zárkózzunk önmagunkba. A keresztények mindig éberen várakozzanak az Úrra.

Karácsony már közel van. Az Úr születését megelőző napokban Ferenc pápa kifejtette, hogy az egyház, csakúgy, mint Mária, egy születésre várakozik. Mária is azt érezte, amit ilyenkor minden nő érez. Belsőleg érzékelte testében, hogy gyermeke érkezőben van. Mária szívében már látni szerette volna Gyermeke arcát. Mi, mint egyház, elkísérjük a Szűzanyát ebben a várakozásban, szinte siettetni akarjuk Jézus születését. Az Úr kétszer jön el. Az, amire most emlékezünk, az a testi születés, második eljövetele pedig lezárja a történelmet. Szent Bernárd szavai szerint azonban van egy harmadik születés is: ez pedig minden nap megtörténik.
Az Úr minden nap meglátogatja egyházát! Meglátogat mindannyiunkat, és lelkünk is részt vesz ebben a hasonlóságban: lelkünk hasonlít az egyházra, hasonlít Máriára. A sivatagi atyák azt mondják, hogy Mária, az egyház és a mi lelkünk nőnemű szavak. Amit az egyikről mondunk, hasonlóképpen mondhatjuk a másikról is. Lelkünk várakozik az Úr eljövetelére; nyílt lélekkel hívjuk: „Jöjj el, Uram!”

Ezekben a napokban a Szentlélek arra ösztönöz bennünket, hogy mindnyájan így imádkozzunk: Jöjj el! Jöjj el! Ádvent minden napján mondtuk a prefációban, hogy mi, az egyház, mint Mária, éberen várakozunk. Az éberség a zarándok erénye. Mi pedig mindnyájan zarándokok vagyunk.

A pápa ezután feltette a kérdést: várakozunk, vagy bezárkózunk? Éberek vagyunk vagy biztonságban érezzük magunkat egy szállodában, az út mentén és nem akarunk tovább haladni? Zarándokok vagyunk vagy kóbor vándorlók? Az egyház ezért szólít minket arra, hogy imádkozzunk: „Jöjj el!”, hogy kinyissuk lelkünket, hogy ezekben a napokban lelkünk éber legyen a várakozásban. Virrasszunk!

Mi történik bennünk, ha jön az Úr, vagy ha nem jön? Van-e hely az Úr számára, vagy csak az ünnep, a vásárlás, a zajongás számára van hely? Nyitott a lelkünk, mint ahogy nyitott az Anyaszentegyház és amilyen Mária volt? Vagy lelkünket bezártuk és kívülre felakasztottunk egy nagyon udvarias feliratot: „Kérjük, ne zavarjon!”.

A világ nem fejeződik be velünk, nem vagyunk fontosabbak a világnál: az Úr, a Szűzanya és az Anyaszentegyház! Jót tesz tehát, ha ismételjük a fohászt: „Ó bölcsesség, ó Dávid kulcsa, ó, népek Királya, jöjj el!”

Ma ismételjük el sokszor: „Jöjj el!”, és törekedjünk arra, hogy lelkünk ne mondja: „do not disturb” – ne zavarj. Nem! Legyen nyitott és nagy a lelkünk, hogy befogadjuk az Urat ezekben a napokban és kezdjük már most hallani azt, amit holnap az egyház az antifónában mond: „Ma megtudjátok, hogy eljön az Úr! Holnap pedig meglátjátok dicsőségét!” – fejezte be hétfő reggeli homíliáját Ferenc pápa.

(vm) VR



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése