2013. 12. 23.

A magyar plusz kártya



Szent István öröksége
Álljatok mindig a „találkozás kultúrájának” szolgálatában – buzdított a Szentatya az Olasz Köztársaság diplomáciai eseményeinek szervezőihez és Olaszország szentszéki nagykövetségének munkatársaihoz intézett beszédében. Ferenc pápa köszönetet mondott az olasz diplomaták mindennapi munkájáért és az együttműködés szelleméért, amely jellemzi a Vatikáni Államtitkársággal és a Pápai Házzal való kapcsolatukat. Beszédében a Szentatya a találkozás dimenziójára helyezte a hangsúlyt a diplomácia küldetésében.

Szolgálatotok során abban a helyzetben vagytok, hogy elő tudjátok segíteni a találkozás kultúráját. A diplomácia alkalmazottai vagytok és munkátok arra irányul, hogy az országok, nemzetközi szervezetek és intézmények képviselői a leghasznosabb módon találkozhassanak. Milyen fontos ez a szolgálat! – állapította meg Ferenc pápa. Lényeges tehát a kölcsönös ismereten, a tiszteleten, a fejlődés és a béke útjainak közös keresésén alapuló pozitív kapcsolatok növekedése.

Mindebben Olaszországnak van egy plusz kártya a kezében: a kulturális öröksége. Itália mindig is a kultúra, a művészet és a civilizáció szinonimája volt a világban. A diplomaták hozzájárulnak ahhoz, hogy ezt a találkozás kultúrája érdekében hasznosítsák és, hogy ezt az örökséget a közjó szolgálatába állítsák, amelyet VI. Pál a szeretet civilizációjának nevezett.
A Karácsony az Isten és az ember közötti találkozás ünnepe. Eljön a Gyermek, aki személyében teljességében ezt a találkozást jelképezi. A nem keresztényeket is megszólítja Jézus Karácsonyának üzenete. Beszéde végén Ferenc pápa annak a kívánságának adott hangot, hogy mindannyian intenzíven éljék meg a szeretet e misztériumát és ez hassa át mélyen szolgálatukat is.

(sv) VR

A magyarok pluszkártyája: Szent István öröksége!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése