2013. 12. 23.

Csíkszeredában meggyújtották a 4. gyertyát

A város adventi koszorújának negyedik gyertyáját jelképező fényt is közösen gyújtották meg vasárnap délután Csíkszeredában.
advent4vasarnap1_b 
Darvas-Kozma József és Szatmári Szilárd elmélkedett advent negyedik vasárnapján
Az ünnepi alkalmon Darvas-Kozma József római katolikus esperes-plébános és Szatmári Szilárd református lelkész elmélkedett a várakozás fontosságáról. Közreműködött a Szent Kereszt Főplébánia Gaudete kórusa Bakos Károly karnagy irányításával.
Darvas-Kozma József két kedves történetet osztott meg a hallgatósággal. Az első történet tanulsága, hogy adjuk Jézusnak azt, ami az életünkben elromlik, nem sikerül, hogy a lelkünket meggyógyítsa és szeretetével gazdagítson. A második történet rámutatott arra, hogy karácsonykor Isten ajándékoz meg bennünket, és ezt a családban is folytatni kell. „Mennyivel szebb, ha a karácsonyfa alól az édesapa veszi ki az ajándékot és adja át személyesen gyerekének, feleségének” – mutatott rá az esperes-plébános.
advent4vasarnap2_b 
Ünneplők a város karácsonyfája körül
A karácsonyfa bár csak a tizenhatodik századtól terjedt el Németországból, mára elengedhetetlen kelléke lett a karácsonyi ünneplésünknek, beépült a mi keresztény életünkbe. „A kereszténység sokszor azonosította a karácsonyfát az Éden kertjében lévő fával, rajta az életnek a gyümölcseivel” – fogalmazott Szatmári Szilárd református lelkész. „Ahogy most meggyullad a város adventi koszorúján a negyedik gyertya, úgy gyúljon fel a világosság, a szeretetnek a lángja, a mi szívünkben is és ez kapcsoljon bennünket össze egymással és Istennel” – zárta gondolatait Szatmári Szilárd.
Az ünnepi gondolatok és az alkalomhoz illő dalok után a jelenlévők együtt imádkoztak a Mailáth Gusztáv Károly tér és a Petőfi Sándor utca találkozásánál felállított karácsonyfánál, és az azt körülölelő adventi koszorúnál.
Forrás:
Szöveg és kép: Iochom Zsolt
http://www.szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/meggyujtottak-az-adventi-koszoru-negyedik-gyertyajat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése