2013. 12. 09.

A pápa karácsonyfája



Bajorország ajándéka Ferenc pápának az idei fenyőfa, amelyet csütörtökön délelőtt helyeztek el a Szent Péter téren, készülve a közeledő karácsonyi ünnepekre. A tér közepén álló obeliszk mellett állították föl a fát, amelyet december 13-án, pénteken adnak át hivatalosan Vatikánváros Kormányzósága elnöke és főtitkára jelenlétében. Az elhelyezésről és a díszítésről a kormányzóság technikai részlege gondoskodik.

Az óriási fenyő a waldmüncheni közösség jóvoltából érkezett a Vatikánba december 5-re virradó éjszaka, a tervezettnél valamivel előbb. Ki akarták használni ugyanis a ködmentes útszakaszokat Németországban és Ausztriában, hogy mielőbb biztonságban megérkezzen a rendkívüli szállítmány.

A konvojnak egy hatvan éves, 25 méter magas, majdnem egy méter átmérőjű és több mint 7 tonna súlyú fenyőfát kellett sértetlenül Rómába szállítania. Mivel átszelték Közép-Európa szívét (Waldmünchen ugyanis a Cseh Köztársaság határán fekszik), az óriási fenyőfa sok ember figyelmét fölkeltette: a fát borító nagy ponyvára német és olasz nyelven a következőt írták: „Karácsonyfa Waldmünchentől Rómának”. Sokan pedig rábízták a fenyőfára jókívánságaikat Ferenc pápának.

Az utazás első állomása Regensburg volt, ahol a fát megáldotta a püspök. A második állomás München központja volt, aztán egyenesen Rómába érkezett a szállítmány. Waldmünchen lakói további 60 kisebb méretű fenyőfával kedveskedtek a pápának, amelyeket a Vatikánban helyeznek el. Karácsony elmúltával az óriási fenyőfa törzséből – az előző években kialakult szokást követve – apró használati tárgyakat és játékokat készítenek a nélkülöző családok gyermekeire gondolva.

(gá) VR


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése