2013. 12. 23.

Kezembe akarom venni életedet



Márai Sándor Füveskönyvében írja az ünnepekről: „Ha az ünnep elérkezik az életedben, akkor ünnepelj egészen… Tisztálkodj belülről és kívülről. Felejts el mindent, ami a köznapok szertartása és feladata… Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás. Az ünnep legyen ünnepies… mindenek fölött legyen benne valami a régi rendtartásból, a hetedik napból, a megszakításból, a teljes kikapcsolásból, legyen benne áhítat és föltétlenség. Az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme. Készülj föl rá testben és lélekben”. Jézus születését Szent Ferenc 1223-ban a Greccio-i barlangban ünnepelte a kistestvérek és a szegény nép nagy lelkesedésével. Azóta a ferenceseknél betlehemet szoktak állítani. 1782-ben II. József, a kalapos király betiltotta a betlehemezést. Az emberek otthonuk tiszta szobájában állítottak betlehemet, vagy karácsonyfát. 1825-ben aztán megszűnt a tilalmi rendelet. Azóta templomainkban és lakásainkban az ünnep jeleként betlehemest állítunk. A II. világháborút követő időben újra tiltani kezdték, de a tiltók is mára a múlté. 
- Vajon mit adjunk viszonzásul Urunk Jézusnak? 
- Erre a kérdésre egy kis történetben megkapjuk a választ. 
Élt valahol a hegyek között egy székely ezermester. Sosem unatkozott, még télen sem, mert mihelyt lehavazott és beszorult a házba, azonnal faragni kezdett. A betlehemest készítgetett különböző méretekben. Faragás közben is szívesen mesélt. Unokái nagyon szerették és örömest mentek hozzá. 
A vakáció első napján már egyik unokája, Balázska meg is érkezett. Számba vette a nagyapa munkáját. Nézegette a betlehemes figurákat, de neki a jászolban fekvő kis Jézus tetszett.  
Nézegette, nézegette és azon gondolkozott, hogy milyen ajándékot hozott ő Jézusnak. 
Semmit – mondta magában és megtelt könnyel a szeme. 
Ekkor valami különös történt. A jászolban fekvő kis Jézus hangját hallotta: - Balázs, szeretnék tőled valamit kapni. 
- Megyek és elhozom a kis vasutamat, a legómat, a helikopteremet – gondolta Balázs. 
- Minderre nincs szükségem – mondta a kis Jézus. Inkább ajándékozd nekem a legutolsó felmérődet. 
Erre Balázs zavarba jött, és oda súgta Jézusnak: arra a dolgozatra elégtelent kaptam.


- Éppen ezért akarom, hogy nekem add – mondta Jézus –, mindig azt add nekem, ami nem sikerült. - Jézusnak volt egy másik kérése is: add nekem a tejes bögrédet.  
- De az éppen ma törött el – mondta Balázs. 
- Éppen ezért akarom, mindent adj nekem, ami összetört életedben – mondta Jézus. 
- Majd a harmadik kérését is elmondta Jézus: add nekem azt a választ, amit édesanyád kérdésére, hogyan törött el a csésze, feleltél.  
Szomorú lett Balázs, mert azt hazudta, hogy véletlenül törött el, pedig haragjában ő vágta földhöz. 
- Jézus ezt mondta, jól tudom, mit mondtál. Éppen ezért add nekem minden bűnödet, hogy meggyógyítsam általuk megsebzett lelkedet. Kezembe akarom venni életedet, hogy helyes útra vezesselek.

„Anyja , Mária, jegyese volt Józsefnek”.  Mt 1,18.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése